Ungdomar i Västervik mår bra

Ungdomarna i Västervik mår på det stora taget bra.
Men det finns några orostecken
Det visar en undersökning gjord av kommunen.

Ungdomar i rörelse. Fyra av fem ungdomar på gymnasiet tränar minst en gång i veckan. De ungdomar som tränar regelbundet har också högre ambitioner när det gäller studierna. Det visar den undersökning som kommunen gjort om ungdomars levnadsförhållanden.Kollage: Matilda Ahl

Ungdomar i rörelse. Fyra av fem ungdomar på gymnasiet tränar minst en gång i veckan. De ungdomar som tränar regelbundet har också högre ambitioner när det gäller studierna. Det visar den undersökning som kommunen gjort om ungdomars levnadsförhållanden.Kollage: Matilda Ahl

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-03-14 00:25
Inte mindre än 98-99 procent av de tillfrågade ungdomarna i högstadie- och gymnasieåldern svarar att de känner sig trygga.
- Hur många vuxna skulle svara så om vi gjorde en undersökning på en vanlig arbetsplats, undrar Esbjörn Grandalen som tillsammans med kommunens drogsamordnare Leif Svensson gjort undersökningen.
Undersökningen är den första i sitt slag som gjorts i Västervik. Från att tidigare bara ha frågat om drog- och alkoholvanor har man försökt att få en bredare bild av ungdomars livssituation. Elever i årskurs åtta och andra klass på gymnasiet har ingått i undersökningen.
Bilden som tonar fram är förhållandevis ljus.

Några resultat är överraskande. 70 procent av ungdomarna håller normalvikt, men de stora avvikelserna finns inte bland överviktiga ungdomar. Tvärtom är det en större andel som är underviktiga. Framförallt är det flickor som håller väldigt låg vikt. Samtidigt säger Esbjörn Grandalen att det är svårt att säga i vilken utsträckning ungdomarna är ohälsosamt underviktiga.
- Vi har använt WHO:s mått BMI (Ett mått där vikten sätts i relation till kroppslängden). Det kan diskuteras. Måttet används på vuxna människor, och frågan är om alla ungdomar är fullvuxna.
Ett hoppfullt tecken är att antalet underviktiga minskar när ungdomarna kommer upp i gymnasieåldern. Det tyder på att åtminstone en del "växer ikapp".

Några orosmoln finns.
Leif Svensson talar om en polarisering bland ungdomar. Samtidigt som det finns många som har högt uppsatta mål med studierna, känner sig trygga, sover bra och inte använder droger så finns det en riskgrupp. Av undersökningen framgår att den som dricker alkohol i högre utsträckning har sömnproblem, har sämre skolresultat och har högre värden när det gäller andra riskbeteenden.
Är alkoholen en inkörsport till andra problem, eller är drickandet bara ett symptom på något annat?
Varken Esbjörn Grandalen eller Leif Svensson har något svar på den frågan. Däremot konstaterar Leif Svensson att ungdomar som börjar med tobak oftare börjar använda alkohol. Han tycker därför att föräldrar ska vara vaksamma på tobak, det kan vara ett tecken på att ungdomarna är på väg in i andra riskbeteenden.

Det som är oroväckande är att gruppen som använder alkohol och/eller tobak ökar något mellan 2005 och 2006, efter att ha minskat under många år.
- Det är ett trendbrott vi måste vara vaksamma på , säger Leif Svensson.
Fortfarande ligger Västervik bättre till än rikssnittet när det gäller alkohol och tobak.
Ett område som är tudelat är dataspelande.
Esbjörn Grandalen noterar att det finns en grupp ungdomar som spelar väldigt mycket dataspel - mer än fyra timmar om dagen, och att det är ett problem. Samtidigt finns det en mellangrupp av ungdomar som spelar mycket dataspel, men som i övrigt har goda vanor och verkar må bra.
Ungdomarnas liv i siffror
70 %. Så många högstadieungdomar äter frukost varje dag. På gymnasiet är andelen 76 %. Ungefär lika stora andelar äter skollunch varje dag.
24 %. Så många högstadieelever har alltid eller ofta svårt att somna.
49 %. Så många av tjejerna på gymnasiet känner negativ stress varje dag. Andelen är lägre för killarna.
81 %. Så många av gymnasieungdomarna tränar minst en gång i veckan.
19 %. Så många av högstadieungdomarna spelar dataspel mer än fyra timmar per dygn.
32 %. Så många av högstadieeleverna har haft sexdebut. Bland de tillfrågade på gymnasiet har siffran stigit till 65 %.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om