Ungdomar om äldreomsorgen: Personal spottade och var hårdhänta

Två ungdomar som jobbat extra i Västerviks äldreomsorg gillade inte vad de såg. Personal uppträdde hårdhänt och förnedrande mot brukare.

Två ungdomar som jobbat extra i Västerviks äldreomsorg är kritiska till vad de sett. De efterlyser satsningar för att få in mer utbildad personal.

Två ungdomar som jobbat extra i Västerviks äldreomsorg är kritiska till vad de sett. De efterlyser satsningar för att få in mer utbildad personal.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Västervik2025-03-06 16:00

Nyheten i korthet

  • Två ungdomar som arbetat extra inom äldreomsorgen i Västervik har i en motion påtalat att personal behandlat de äldre dåligt, som att ha spottat på dem och varit hårdhänta.
  • Ungdomarna föreslår i motionen att kommunen bör öka lönerna för undersköterskorna för att göra yrket mer attraktivt och locka mer utbildad personal.
  • Socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) tar allvarligt på anklagelserna och säger att åtgärder har vidtagits,. Förvaltningen skriver i ett svar att det är svårt att rekrytera undersköterskor i den omfattning som behövs.

Det framkommer i en ungdomsmotion. De båda ungdomarna efterlyser i motionen satsningar för att få mer utbildad personal till äldreomsorgen i Västervik.

Vi har varit i kontakt med en av ungdomarna som inte vill kommentera det som sägs i motionen ytterligare. Hon säger att det är känsligt och att folk kan ta illa vid sig.

I motionen berättas att ungdomarna jobbat extra i äldreomsorgen och att de sett personal som behandlat de äldre dåligt: "De har bland annat spottat på dem, varit hårdhänta/aggressiva och sagt saker som lurar dem eller förnedrar dem."

Socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) tar allvarligt på det som sägs i motionen.

– Det är inte rolig läsning. Det jag kan säga är att vi har vidtagit åtgärder. Det har tagits vidare till enheten där det hänt.

Hon säger att alla anställda, även vikarier, har anmälningsplikt om man ser något som är fel i omsorgen. Det gäller även ungdomar som är inne i omsorgen i satsningen "Ung omsorg".

– Samtidigt kan jag förstå att det inte är lätt om man bara är 14, 15, 16 år. Det är otroligt att de här ungdomarna har vågat skriva den här motionen.

Hon återkommer till att det som beskrivs i motionen inte är okej.

– Det är inte så vi vill ha det.

Hon och socialnämndens andre vice ordförande Maud Lindqvist (S) säger att de båda jobbat i äldreomsorgen, och att tyvärr inträffar avvikelser.

– Vi är olika vi människor, och tänker olika, säger Ärlebrant.

I motionen skriver ungdomarna att ett sätt att höja kvaliteten i äldreomsorgen är att få in flera som är utbildade för yrket.

"Vår lösning för Västervik är att kommunen ska öka lönerna för undersköterskorna. Det gör att yrket blir mer attraktivt och vi kan få mer utbildad personal inom detta område", skriver ungdomarna.

I svaret från omsorgen hänvisas till undersökningar där Västervik ligger högt jämfört med andra kommuner, och där man får höga betyg av brukarna. Man håller inte med om bilden som ges i ungdomarnas motion att äldreomsorgen blivit sämre.

Däremot håller tjänstemännen med ungdomarna på en annan punkt. Det är svårt att rekrytera undersköterskor i den omfattning som behövs.

– Vi rekryterar även outbildade medarbetare för att klara av det behov som finns, men strävar efter en så hög kompetens som möjligt.

Man berättar om hur man vidareutbildat 30 vårdbiträden till undersköterskor.

– Lönefrågan är mycket prioriterad.

Man hänvisar till att det gjordes extra lönesatsningar på undersköterskor med cirka sex miljoner kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!