Parkslide kan bli ett stort problem för både husägare och den biologiska mångfalden. Hus som har parkslide i trädgården kan sjunka i värde, och ekosystemet påverkas negativt när den konkurrerar ut andra växter in sin närhet.
I Västerviks kommun rapporterades förekomst av parkslide första gången för 54 år sedan, 1971. Totalt sett har dess närvaro noterats 250 gånger i kommunen. Under 2023 rapporterades parkslide 48 gånger, och de senaste tolv månaderna rapporterades nio "fall", enligt nyhetstjänsten Newsworthy.
Den minskande antalet rapporter beror inte på att bestånden anses ha minskat, snarare på att rapportfrekvensen har gått ner.
En rejäl topp blev det under 2021 och 2022. Det berodde bland annat att man under 2021 började att inventera växten i Västerviks kommun, från kommunalt håll men med allmänhetens hjälp. Då var intresset stort.
Den hade också hamnat på listan över invasiva arter, och det mediala intresset var stort.
Det har fortsatt.
För ett år sedan kunde vi också berätta om grannars oro på Gasverksgatan i Västervik, de var oroade över att ett stort bestånd skulle förstöra en garagelänga.
Under förra året bekämpade man också växten vid Stenhamra med glyfosat.
Varför spelar det roll, varför vill man ha in observationer?
Växten är notoriskt svår att bli av med, vanliga metoder biter oftast inte. Det behövs bara små fragment i jorden för att den bambuliknande växten ska slå rot och börja spira upp igen. Det har gjort försök med hett vatten, med grisar som fått äta växten och med gift direkt in i stammarna.
Till Newsworthy säger Mora Aronsson, som är biolog och metodansvarig för riskklassificeringen på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), att växten utgör ett hot mot den biologiska mångfalden.
– På sikt är den ett stort problem, eftersom den är väldigt svår att hantera. Det är i stort sett bara mycket koncentrerad giftbehandling som kräver utbildning på just parkslide och glyfosat för att kunna knäcka vissa populationer. Det behövs också grävmaskin och i princip destruering av jorden, eftersom man måste rosta hela jordmassan för att döda alla växtdelar, säger han.
Risken att plantan ska kunna rasera hus ser dock Mora Aronsson som något överdriven.
– Det har vi inte varit med om i Sverige. Sen har det trängt in parkslide i hus och liknande i Storbritannien, men det beror på att det har funnits glipor för den att växa in i. Då har vi mycket större problem med en del av våra inhemska träd, som björk och ask, som också har starka rötter.