"Uppgjort avtal bröts"

Börje Andersson djupt besviken. Anser sig blåst på Paragon.

Västervik2002-04-20 06:00
Börje Andersson på Ostkustens Företagscenter i Västervik är djupt besviken.
     Den 4 april fick jag köpa Paragonfastigheten i Västervik för 6 miljoner kronor. Både säljare och jag själv betraktade affären som helt klar.
     När vi denna dag satt hos Nordea i Västervik, och alla utom Paragon skrivit under det färdiga kontraktet, visade det sig plötsligt att Paragons representant Andrew Smith saknade rätt att skriva under.
     Detta sades dock vara endast en formalitet och jag gavs fria händer att omgående börja skaffa hyresgäster till min nyinköpta fastighet.
Det var dock inte endast en formalitet.
Någon vecka senare skulle det visa sig att Börje Andersson blåsts på hela affären!
     Jag är besviken både på säljare och mäklare, men även på den nye köparen Bruno Bengtsson i Västervik som jag känner väl och inte trodde om ett sådant här agerande. Bruno visste mycket väl att jag köpt fastigheten.
     Affären var tveklöst helt klar och parterna hade tagit i hand. Att på detta vis bryta ett muntligt uppgjort avtal är, om än inte olagligt, klart omoraliskt, säger Börje Andersson.
Det kan konstateras att Västergviks välkände entreprenör Börje Andersson haft en maximal otur.
Per Sylvan på Nordea i Västervik kan på grund av banksekretess inte berätta något från kontraktsskrivningen på banken den 4 april, men via Patent- och registreringsverkets register (PRV) framgår att Paragon Svenska AB den 4 april hade en olaglig styrelse.
Olaglig så till vida att den var för liten     den bestod av endast två personer, Patrick Crean och Connor Donelly. En bolagsstyrelse måste alltid ha minst tre ledamöter.
Att Paragons styrelse var för liten den 4 april berodde i sin tur på att två nyckelpersoner lämnat styrelsen så sent som den 25 mars     nämligen de båda Paragoncheferna John Oddne Aase och Jörgen Mikael Ljungqvist.
Under besöket på banken uppmärksammades att Paragon "var spärrat" av PRV, ingen person fick för tillfället teckna firman.
Andrew Smith fanns över huvud taget inte med i Paragons styrelse...
PRV:s anmärkning ledde till att Paragon tvangs hålla en extra bolagsstämma, med fyllnadsval, den 5 april.
Då, först dagen efter Börje Anderssons besök på banken, valdes två nya personer in: Andrew Smith och Laurent Salmon. Styrelsen var nu laglig eftersom den utgjordes av fyra personer.
     Efter det att vi gjort upp affären inledde jag omgående ett omfattande arbete att ragga hyresgäster till mitt nya industrihotell. Både här i Västervik och på andra orter, berättar Börje Andersson.
     Jag har också varit i kontakt med flera byggkonsulter angående ombyggnadsarbeten av Paragonfastigheten. Mycket arbete har lagts ned. Nu måste jag ringa runt till alla jag förhandlat med.
Börje Andersson fick härom dagen telefonbesked av mäklaren Bo Sallnäs på firman Gomez & Andersson i Linköping att det skulle bli en ny förhandling, eftersom han fått in ett nytt bud som var högre.
     Jag höll på att ramla av stolen. Jag blev både förvånad och förbannad. Så här får det inte gå till.
Om Bruno Bengtssons köpeskilling 6,7 miljoner kronor säger Börje Andersson:
     I priset ingår även en hyra på 400000 kronor plus 1000000 kronor för inventarierna. I praktiken betalade Bruno Bengtsson alltså endast 6,2 miljoner kronor för fastigheten.
     För mig är det kört nu. Jag får släppa tankarna kring Paragon och ta nya tag med andra objekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om