Upphandling av hyrläkare försenas av överklagande

Efter år av diskussioner kring de omtalade avtalen med hyrläkare, gick landstinget i höstas ut i en upphandling av hyrläkartjänster. Nu har fyra av de bolag som inte erbjöds avtal med landstinget, överklagat beslutet hos länsrätten. Något som i sin tur kan försena landstingets strävan att få ner kostnaderna för hyrläkare.

Håkan Petersson är personaldirektör på landstinget.

Håkan Petersson är personaldirektör på landstinget.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2009-02-05 00:07
Håkan Petersson är personaldirektör på landstinget och han berättar att det är första gången det görs en upphandling av den här digniteten.- Hyrläkarhanteringen över huvud taget har ju diskuterats mycket de senaste åren. Tidigare har landstinget haft egna kontakter med olika hyrbolag. Men de sista två åren har vi märkt att summorna vi betalat gått långt över vad som är tillåtet utan upphandling. Så det vi försöker göra nu är att styra upp det hela och vara tydliga när det gäller kravställningen.Han anser att landstinget redan börjat jobba med hyrläkarfrågan på ett bra sätt. I början av 2008 centraliserade primärvården ansvaret för upphandlingarna till en och samma person. Och sedan i somras finns ett särskilt underlag som ska användas vid upphandlingar, där bland annat läkarnas kompetens ska framgå.Den kritik som kommit från några av de bolag som inte erbjudits att teckna avtal med landstinget, bland annat över hur landstinget viktat kvalitet högre än pris vid bedömningen, har Håkan Petersson svårt att förstå.- Visst är priset viktigt men inte det viktigaste. Vi prioriterar referenstagningen högst för att det ska vara de bästa möjliga läkarna som kommer till oss. Jag tror säkert att vi kommer att få ner priset ändå genom det här förfarandet.Tanken var att avtalen med de nya hyrläkarbolagen skulle ha börjat gälla från den 1 februari. Nu dröjer det tills processen med länsrätten är klar.- Till dess jobbar vi efter våra gamla rutiner och anlitar de hyrläkarbolag vi tidigare haft kontakt med, säger Håkan Petersson.2008 var landstingets bruttokostnad för hyrläkare 40 miljoner kronor. En siffra som stigit jämfört med året innan. Den höga siffran förklaras till stor del med det stora antalet vakanta läkartjänster inom landstinget. Hade det gällt enstaka inhopp och kortare vikariat där hyrläkare använts, hade kostnaden blivit betydligt lägre.Så sent som i förra veckan fick landstinget kritik från Socialstyrelsen för bristande rutiner och egenkontroll vid anlitandet av hyrläkare. Bland annat kontrolleras inte alltid hyrläkarnas identitet.- Vi får såklart ta till oss kritiken och bli ännu bättre på att kontrollera de doktorer som kommer till oss även om jag tycker att man borde kunna lita på att bemanningsföretagen har kontroll. Men man kan aldrig kontrollera för mycket, säger Håkan Petersson.
Upphandlingen
I höstas gick landstinget ut i ett anbudsförfarande för att handla upp bemanningsföretag som kan tillhandahålla hyrläkare. Upphandlingen gällde distriktsläkartjänster till primärvården, olika specialistläkartjänster till länssjukvården samt läkartjänster till psykiatriförvaltningen.36 anbud kom in, från både svenska och nordiska företag.Fyra av anbuden godkändes inte av olika formella skäl.Tolv företag blev erbjudna avtal med landstinget.Beslutet, som togs strax före jul, har överklagats av fyra företag och länsrätten har nu sagt att upphandlingsprocessen inte får fortsätta innan alla överklaganden har behandlats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om