Upphandling till museet ifrågasätts av konkurrent

En elfirma anklagar en konkurrent för att ha dumpat priset i kompletterande anbudsgivning.

Västervik2005-03-15 00:25
Gick upphandlingen av elentreprenaden för ombyggnaden av Västerviks museum rätt till? Det ifrågasätter en anbudsgivare som fick se sig slagen på mållinjen av en konkurrent.

Inför upphandlingen lämnade tre elföretag anbud. Efter anbudsöppningen begärde kultur- och fritidsnämnden in kompletteringar. Man ville att anbudet även skulle inkludera elarbeten i båthus, hönshus, smedja och Unos torn. Företagen skulle även informera om hur mycket priset skulle minska om kostnader för armatur utgick.
När kompletteringarna var avslutade hade den anbudsgivare som tidigare hade det högsta priset nu det lägsta. Firman som från början hade det lägsta anbudet förlorade därmed entreprenaden. Företaget vände sig därför till länsrätten för att få klarhet i om upphandlingen, och förfarandet med kompletteringen, verkligen gick rätt till.

Länsrätten går på förlorarens linje, och har nu beslutat att upphandlingen inte får avslutas innan frågetecknen rätas ut. Västerviks kommun ska i veckan ge sin syn på saken.
- Kommunen är mycket mån om att det ska gå rätt till eftersom det gäller lokala företag, och vi anser också att upphandlingen har gått rätt till, säger Lars Danielsson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

När kompletteringen skulle göras gav anbudsgivaren, som till slut fick uppdraget, besked om att de extra arbetena ingick i det ursprungliga anbudet på 408 000 kronor. Däremot kunde man dra av 98 000 kronor för belysningen. Slutpriset hamnade därför på 310 000 kronor.
Den konkurrerande elfirman beräknade att grundarbete och kompletteringar skulle kosta 374 000 kronor. Kostnaden för belysning värderades till 60 000 kronor. Efter att ha dragit av denna kostnad blev anbudsumman 314 000 kronor. Det innebär att man förlorade entreprenaden med liten marginal.

- Så blev beslutet, men entreprenaden är inte beställd ännu, säger Lars Danielsson, som inte vill kommentera hur exempelvis värdering av armatur kunde skilja sig åt så mycket mellan elfirmorna.
Länsrätten ifrågasätter om inte kompletteringarna innebär sådana förändrade förutsättningar att hela upphandlingen borde gjorts om. Länsrätten ifrågasätter också om elfirman som fick entreprenaden, utnyttjade kompletteringen till att förändra sitt anbudspris i andra delar än vad kompletteringen avsåg.
- Det har jag ingen kommentar till, men vi kommer att ge våra synpunkter till länsrätten senare i veckan, säger Lars Danielsson.
Kommunens förhoppning är att den juridiska processen inte kommer att leda till förseningar för ombyggnaden av museet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om