Under 2016 åkte räddningstjänsten i Västerviks kommun ut på 112 trafikolyckor (enligt statistik fram till den 28 december), vilket kan jämföras med 85 trafikolyckor 2014 och 88 under fjolåret.
Orsaken till ökningen tros delvis vara utbyggnaden av vajerräcken på kommunens vägar. Körfälten blir smalare, och fler kör exempelvis in i räckena. Samtidigt räddar vajerräckena liv, genom att de minskar antalet frontalkrockar. I Västerviks kommun skedde inga dödsolyckor i trafiken under 2016.
– Generellt har olyckorna med svårt skadade minskat, säger Peter Helge, brandmästare.
"Det var värst 2015"
Hans tror att folks mobiltelefonanvändande är en annan faktor som ligger bakom ökningen av trafikolyckor.
– Folk kollar mer och mer ner i sina mobiltelefoner samtidigt som de kör. I Sverige har vi varit dåliga på att undersöka i hur många fall mobilerna har orsakat olyckor, men i England har man kunnat se att det ökar.
Peter Helge berättar att det skett en hel del olyckor med kommunens tjänstebilar, och menar att det kan bero på att fler och fler använder mobiltelefonen som arbetsredskap i bilen.
– Det var värst 2015. Då lade vi in trafikvett i brandskyddsutbildningarna med kommunens anställda.
Att titta ner i mobiltelefonen när man kör kan klassas som vårdslöshet i trafik och vara straffbart vid händelse av en olycka. Peter Helge uppmanar bilförare att låta bli telefonen under färden. Det är lika fel att ta blicken från vägen för att Facebooka eller sms:a som det är att ta fram en tidning och bläddra i samtidigt som man kör.
Bäst i landet
Även när det gäller räddningstjänstens övriga verksamhet ökar larmen. Under 2016 gjorde räddningstjänsten 798 insatser, jämfört med 607 för två år sedan och 701 förra året. En del av ökningen går att förklara med att räddningstjänsten fått fler så kallade SAMS-uppdrag, det som tidigare kallades IVPA (I väntan på ambulans). SAMS innebär att räddningstjänsten larmas samtidigt som ambulansen vid exempelvis hjärtstopp eller andningsstillestånd, och har bidragit till att Kalmar län numera är bäst i landet på att rädda liv vid hjärtstopp utanför sjukvården.
Antalet bränder i byggnader har ökat med drygt 13 procent jämfört med 2015 – men Peter Helge pekar på att fler gör egna släckningsförsök jämfört med tidigare. Kanske, tror han, är det en effekt av flera års information och utbildning inom brandskydd som räddningstjänsten stått för.
– Det är positivt att man har släckningsförebyggande kunskap, säger Peter Helge.