Upprepar kravet: Upp med stängslen

Kristdemokraten Jimmy Loord reagerar på olycksstatistiken för 2017. Viltolyckorna i Kalmar län är för många. På Trafikverket säger man att viltstängsel inte är nog.

Jimmy Loord (KD).

Jimmy Loord (KD).

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-01-20 10:00

Det var i början av januari som statistik presenterades från Nationella Viltrådet.

Kalmar län visade sig vara ett av de län i landet där risken för viltolyckor var som störst. 4 444 viltolyckor inträffade i länet. Cirka 800 av dem inträffade i Västerviks kommun.

Redan tidigare har kristdemokraten Jimmy Loord från Nybro förespråkat mer viltstängsel längs med länets vägar. I ett pressmeddelade tycker han att statistiken bekräftar hans åsikter.

– Viltstängsel är det effektivaste sättet att förhindra viltolyckor, kombinerat med viltvarningssystem och lösningar som gör att vilt kan ta sig över vägarna, skriver han.

Han pekar ut några sträckor som han tycker är särskilt prioriterade: E22 mellan Fårbo och Västervik är en av dem.

Loord jämför med Kronobergs län som har 23 mil draget stängsel. Kalmar län har sju mil.

Anders Sjölund, nationell samordnare i landskapsfrågor på Trafikverket, säger att enbart viltstängsel inte är någon effektiv lösning. Forskning som kommit på senare år visar att de satsningar som gjorts längre tillbaka inte gett önskad effekt.

– Man tror att djuret ska vända vid stängslet. De fortsätter att söka efter ett sätt att ta sig över vägen, säger han.

Ska man göra satsningar i Kalmar län förespråkar han något liknande det som Jimmy Loord pratar om.

– Stängslen måste kombineras med säkra övergångar. Det kan vara vägsträckor där man håller lite lägre hastighet, och där bilisterna varnas för vilt.

I den trafikplan som riksdagen ska anta i vår finns en satsning på viltstängsel med.

– Antas den så kommer Kalmar län definitivt att vara intressant, säger han.

Däremot förvarnar han om att man inte ska vänta sig några snabba åtgärder. För att satsa rätt kommer det att krävas samråd med jägare, kommuner, markägare och andra med lokalkännedom.

En bidragande orsak enligt honom till att Kalmar län är så olycksdrabbat kan vara vägarnas utseende. När man tittar på vilka vägar som är mest olycksdrabbade så är risken liten på de minsta vägarna, och de allra största vägarna. På motorvägar är trafikflödena så stora att det avskräcker viltet, och säkerhetstänkandet är högt.

Risken är istället högst på vägar med 10 000 – 12 000 fordon per dygn, och med hastigheter över 80 kilometer i timmen. Många vägar i Kalmar län kan svara mot den beskrivningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om