Utan tingeltangel - ingen festival?

Kommunen har tidigare betalat 70 000 kronor för att bli av med "tingeltanglet" på Strandvägen under Visfestivalen. Istället skulle en satsning på aktiviteter stärka Västervik som bilden av Västervik som sjöstad. Vi kollade om det blivit "bättring".

Josephine Sager och Karl Strigén från Göteborg gillar att det är tingeltangel       under visfestivalen.

Josephine Sager och Karl Strigén från Göteborg gillar att det är tingeltangel under visfestivalen.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-07-16 00:00

-  Vi har haft speciella avtal med Visfestivalen. Jag tycker inte sådana här avtal är bra egentligen, men det här är ett sätt för att få mer kvalitet och ökad styrning på det säljs i centrum. Det är ju sjukt som det varit tidigare när tingeltanglet och annat sådant som inte har med Visfestivalen att göra har upplåtit halva stan. Det är inte den bilden vi vill ge av Västervik. Men jag vet inte hur det har gått med det där, säger Tomas Kronståhl från kommunstyrelsen.

Det första som syns på Strandvägen är en försäljning av grekisk kebab. På det följer ytterligare två stycken kebabförsäljare. Där efter kommer ett godisstånd och en telefonförsäljare. Några andra typer av aktiviteter syns inte till. Och borta vid Fiskartorget är det fullt av "tingeltangel."

Men folk verkar inte vara så ledsna för det.

- Jag kommer från Göteborg och brukar vara här på Visfestivalen. Jag tycker att det är trevligt med lite olika blandade stånd med lite små roliga saker i. Det är ju det här som är Västervik. Det måste inte vara typiska Västerviksgrejer i stånden för min del, säger Josephine Sager.

Vi ser inga Västerviksföretag som kan tänkas vilja sälja in båtar eller kajaker eller annat som skulle kunna stärka bilden av Västervik som en sjönära stad.

Andreas Nikolaidis som säljer grekisk kebab säger så här:

- Utan tingeltangel ingen festival. Det handlar om tre dagar. Och det här är till för Västerviksborna också. De vill nog se något annat och nytt än bara stånd med Västerviksanknytning. Vi behöver väl också få uppleva något nytt.

Visfestivalsgeneralen Hansi Schwartz säger så här:

- Rom byggdes inte på en dag. Tälten är ju i ungefär samma färger nu i alla fall. Målsättningen är att det ska bli mer utställare. Jag tycker att vi är på rätt väg.

Bakgrund

Förhandlingar mellan festivalgeneralen Hansi Schwarz bolag Visfestivalen i Västervik AB och Västerviks kommun pågick under hösten och vintern med anledning av att det funnits för mycket tingeltangel på Strandvägen i Västervik under Visfestivalen.

Egentligen finns det gällande avtal, men det finns flera skäl till att båda parterna ville göra en ny förhandling:

 I vintras fanns det tre avtal som var skrivna mellan tre olika parter: festivalbolaget, föreningen Visan och Västerviks kommun. De tre avtalen ersätts med ett enda.

 Både kommunen och Hansi Schwarz är missnöjda med hur Strandvägen används under festivalveckan. I det nuvarande avtalet förfogar Schwarz bolag över vägsträckan. Han är själv inte nöjd med hur marken använts.

I det nya avtalet tar kommunen tillbaka Strandvägen. För festivalbolaget innebär det ett inkomstbortfall, som kommunen kompenserar med 70 000 kronor om året. Avtalet gäller i fem år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om