Utbyggnad av E 22 ger fyra gånger pengarna tillbaka
Enorma samhällsvinster finns att hämta när hela E 22 från Norrköping till Trelleborg byggs om till en fyrfältsväg.- Två parallella analyser som presenterades i Kalmar på onsdagen pekar entydigt på att varje satsad krona ger fyra tillbaka, säger Leif Larsson (c), ordförande i Regionförbundet.
Den ena analysen är gjord av konsultföretaget WSP, som jobbar med samhällsanalyser. Den andra har gjorts av professor Åke Andersson på Internationella Handelshögskolan i Jönköping.
Analyserna har genomförts på uppdrag av E 22 AB, ett bolag under bildande bestående av företrädare för Östergötland, Kalmar län, Blekinge samt Skåne. Även Sydsvenska Handelskammaren ingår.
WSP:s rapport säger att kostnaden för att bygga om hela E 22 till en fyrfältsväg är 14,8 miljarder kronor. Samhällsnyttan enligt deras sätt att räkna är dock hela 28 miljarder kronor.
- För varje krona som satsas får man alltså tillbaka 1,88 gånger pengarna. Vägverkets regionala prognoser talar dessutom om 2,4 gånger pengarna, säger Leif Larsson.
Bland annat ökad trafiksäkerhet innebär samhällsvinster på 14 miljarder kronor. Samhället tjänar också 3 miljarder på minskade fordonskostnader och ökade intäkter från drivmedelsskatt. Kortare restider för trafikanterna ger ytterligare pengar.
- Analyserna säger entydigt att varje satsad krona på en utbyggd E 22 ger fyra kronor tillbaka.
Negativa faktorer är att en utbyggnad ger högre avgasutsläpp för fyra miljarder kronor, medan kostnaden för drift och underhåll av den nya utbyggda E 22:an ökar med 3 miljarder.
Internationella Handelshögskolans analys visar att en utbyggnad har stora positiva effekter på näringslivet längs Europavägen. I dag är tillgängligheten, hur långt man har till "vettiga" vägar, 43 procent lägre än till exempel i Stockholmsområdet.
- Det är siffror som är jämförbara med det inre av Värmland, Dalarna och skogsbygderna i södra Norrland och Mellannorrland, säger Leif larsson.
Såväl WSP som professor Åke Andersson ser i sina analyser att om inget görs åt E 22 så kommer befolkningsminskningen bara att fortsätta i dessa regioner. Vi får ingen inflyttning och vi fortsätter dräneras på ungdomar.
En restidsförkortning med 5 procent på sträckan Norrköping-Trelleborg ger enligt analyserna 1 300 nya företag längs vägen, varav 180 i Kalmar län. En 10-procentig restidsförkortning ger 2 700 nya företag, varav 400 i Kalmar län.
- 5-procentsalternativet ger 27 000 nya jobb i hela regionen. Det 10-procentiga alternativet ger närmare 60 000 nya jobb, säger Leif Larsson.
Analyserna har räknat ut vad en utbyggnad av E 22 innebär för olika kommuner. För Västerviks del skulle den sammanlagda lönesumman tack vare alla nya jobb öka med 155 miljoner kronor vid det 5-procentiga alternativet.
- Vi har i dag fått vetenskapligt stöd för vår uppfattning om hur viktigt det är att bygga om E 22. Rapporterna ska snarast lämnas över till regeringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!