Utredning ger hopp för lärare i Västervik: "Minskad stress"

Nya regler ska avlasta lärare och förskollärare i deras vardag. Bra och välkommet, tycker ett gäng anställda som vi pratat med i Västervik.

Johanna Grönwall, Nina Landström, Anqi Åström, Maggan Nelltoft och Margareta Wester välkomnar utredningen.

Johanna Grönwall, Nina Landström, Anqi Åström, Maggan Nelltoft och Margareta Wester välkomnar utredningen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2025-03-08 03:00

Den statliga utredningen "Tid för undervisningsuppdraget" presenterades i början på mars och ska nu ut på remiss. Avsikten är att de nya reglerna ska börja gälla den 1 juli 2027.

Utredningen vill ge lärare och förskollärare bättre möjligheter att koncentrera sig på undervisningen, genom att reglera sådant som planering och uppföljning.

– Huvudregeln är att det ska vara minst lika mycket tid för planering som undervisningstid, det vill säga en undervisningstimme motsvaras av en timmes planering och uppföljning, säger utredaren Bo Jansson till TT.

För att få loss tid till detta, ska lärarna avlastas en del av allt administrativt arbete som de i dag måste utföra. Det ska också bli färre utvecklingssamtal, eftersom de tar mycket tid att förbereda.

Margareta Wester är gymnasielärare och tillsammans med högstadieläraren Anqi Åström ordförande för Sveriges Lärare i Västervik. De är positiva till de förslag som förs fram i utredningen.

– Det här är en utredning för både lärare och elever. Det blir bättre möjligheter för dem att lyckas, och jag tror att det kommer att göra vår arbetsmiljö så mycket bättre, säger Margareta.

Förskolläraren Nina Landström tycker också att det är bra förslag.

– Det blir minskad stress när man vet att man hinner med och vad som förväntas av mig och min tid. Kanske är det fler som stannar i yrket då, hoppas hon.

Anqi Åström konstaterar att det kommer att behövas fler lärare, om man drar ner undervisningstiden.

– Men det kan locka fler att utbilda sig till lärare, tror Johanna Grönwall, som själv jobbar i förskolan.

undefined
Anqi Åström, Johanna Grönwall, Nina Landström, Margareta Wester och Maggan Nelltoft är alla fackligt aktiva.

De vet att barnkullarna minskar i Västerviks kommun, men Johanna tycker att kommunen borde behålla de lärare som finns och i stället ha mindre klasser/grupper.

Maggan Nelltoft, som jobbar på lågstadiet, håller med:

– Det behövs fler vuxna i verksamheterna.

De har inte svar på vem som ska göra alla sysslor som lyfts av lärarna, men säger att vissa av dem kan bli utförda genom att skolan och förskolan köper in mer tid från kosten. Till exempel.

Utredningen visar att såväl lärare som förskollärare utför ett stort antal arbetsuppgifter som inte är undervisning. Till exempel ringa in vikarier, dammsuga, vattna blommor, damma hyllor, skotta snö och laga trasiga möbler.

Alla fem som vi pratat med är fackligt aktiva. De är medvetna om att förslagen kommer att kosta, om de blir verklighet.

– Men vad kostar det att inte få ungdomar som klarar av gymnasiet? undrar de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!