Det var vid arbetsdagens slut en solig vårdag den 22 maj 2023 som den första biogasbussen exploderade. Chauffören Kim Landström hade nyss parkerat den på Vikbolands taxis terminal i Västervik.
Just vädret visar ha haft betydelse för att bussen, och ytterligare två till kom att explodera. Det slår konsultföretaget Element Material Technology fast i sin utredning. Bolaget som bland annat bistått haverikommissionen i olika utredningar, har granskat den tekniska sidan av explosionerna på uppdrag av KLT.
Precis som räddningstjänsten tidigare kommit fram till så pekar bolaget ut magnetventilerna vid tankarna som en bidragande orsak. I alla tre fallen har bussarna haft magnetventiler som inte fungerat under flera månader. Det har gått att fylla tanken där ventilen sitter, men däremot har gasen inte kunnat lämna tanken.
När man tankat kalla vinterdagar så har tanken kunnat fyllas till 250-270 bar. Kravgränsen ligger på 260 bar. Efter bussarna haft fem tankar så har de kunnat köras trots att en av tankarna inte fungerat som den skulle.
När våren kommit och temperaturerna stigit så har trycket ökat inne i tankarna. Elements ingenjörer beräknar att vid 20 grader har trycket kunnat stiga till 320-360 bar.
– Till slut har komposittankarna blivit utmattade av tryckförändringarna, och då har det exploderat, säger Björn Kullman, divisionschef på Element i Sverige.
Utredningen visar på ytterligare några saker:
• Bussen i Västervik hade haft problem med att man fick tanka den ofta. Ett tecken på att alla tankar inte var i funktion.
Fordonet hade varit inne på en översyn och man hade upptäckt att ventilen inte fungerade. Däremot finns det enligt utredningen inte dokumenterat om man hunnit byta ut ventilen.
• Explosionen den 22 maj 2023 i Västervik inträffade en solig vårdag. Temperaturen toppade på över 20 grader enligt mätstationen i Gladhammar. I Nybro hade en buss tankats sista gången under ett kallt dygn. Explosionen inträffade efter att fordonet ställs i ett garage med rumstemperatur på runt 20 grader.
• I utredningen nämner man ytterligare brister: Efter explosionen i Västervik 2023 togs 48 fordon runt om i Kalmar län in för kontroll. Hälften fick anmärkningar för att gasrör och handbromsvajrar låg emot gastankarna. På hälften av fordonen fanns det tankar som fick anmärkningar på grund av repor och nötningsskador. Ett antal tankar dömdes ut och ersattes av nya gastankar.
I rapporten kommer man fram till en serie faktorer som lett fram till att fordonen exploderat. Däremot pekar inte rapporten fram vilka som är skyldiga till att bussarna exploderat.
Däremot föreslår företaget att man bör utreda ytterligare ett antal frågor kring säkerheten.
– Bussarna är byggda enligt det regelverk som finns, med tanke på vad som hänt bör man undersöka om regelverket är tillräckligt säger Björn Kullman.
– Nu finns det en tydlig slutsats till varför de här fordonen exploderade, säger KLT:s trafikdirektör Mattias Ask, som en kommentar till utredningen.
Det betyder inte att frågan om de exploderade bussarna är färdigutredd. Ytterligare en utredning är beställd som ska presenteras i vår.
– Den ska granska hur vi, KLT, agerade. Dels innan explosionerna, när nuvarande trafikavtal upphandlades, dels hur vi agerade efter incidenterna, säger Mattias Ask.
Han pekar också på att utredningen föreslår ytterligare utredningar för att undvika liknande situationer i framtiden.
– Det är kunskap som vi kommer att dela med branschen och med berörda myndigheter, säger Mattias Ask.
De sprängda bussarna hade alla byggts om för att passa krav som KLT ställt i en upphandling. Tankarna i plåt byttes ut mot komposittankar. Både räddningstjänsten och Element srkiver i sina rapporter att den nya konstruktionen hade mindre skydd än originalet.
Kan ni tänka er att gå lika långt i era krav i framtiden?
Mattias Ask svarar att det inte är ovanligt att KLT har önskemål som innebär att standardfordon måste modifieras, men då handlar det i regel om mindre detaljer, till exempel för att göra tillgängligheten bättre. Han tar som exempel från en av de färskare upphandlingarna där man önskade ett extra långt säkerhetsbälte på en av platserna i fordonet.
– Men vi har inte haft några krav som innebär att man måste byta ut tankar i våra senare upphandlingar.
Den olycksdrabbade fordonstypen har helt tagits ur bruk. De biogasfordon som fortfarande går i trafik hos KLT har sina originaltankar kvar.