Vaccinering som planerat trots överklagande

Ett företag har överklagat upphandlingen av vaccin mot den vanliga influensan, men vaccineringen av äldre och personer i riskgrupper påverkas inte.

Västervik2009-09-22 17:47
De tre landstingen Kalmar, Blekinge och Skåne gjorde en gemensam upphandling av vaccin mot den vanliga influensan, även kallad säsongsinfluensan. Det är den upphandlingen som nu har överklagats.Läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur anser att de hade det bästa anbudet, men fick nej ändå.Men enligt landstinget i Kalmar kommer överklagandet inte att påverka vaccineringen av äldre och personer i medicinska riskgrupper. Den vaccineringen försenas inte.När det gäller vaccineringen mot den nya influensan, även kallad svininfluensan, kommer den att starta i oktober, som planerat.Först ut att vaccineras är vårdpersonal i kommun och landsting samt personer ur de medicinska riskgrupperna (- se faktaruta).Socialstyrelsen har nyligen förtydligat sina rekommendationer när det gäller vaccinering av gravida och barn.Gravida kvinnor kan vaccineras under hela graviditeten. Barn som tillhör någon av de grupper som riskerar att bli allvarligt sjuka i influensan kan vaccineras från och med sex månaders ålder, medan övriga vaccineras från och med tre års ålder.Många anställda, även inom kommunen, vaccineras genom företagshälsovården. Skolelever, från sex års ålder, vaccineras ute på skolorna av skolsköterskan, medan förskolebarn vaccineras på bvc.Äldreomsorgen har vaccination ute på sina boenden, via hälsocentralerna, och de som är inlagda på sjukhus vaccineras förstås där.Övriga får ta sig till hälsocentral eller privat läkarmottagning för att få sin vaccination.Någon massvaccinering i allmänna lokaler blir det inte.- Vi får bara ett par tusen doser i veckan, så det kommer att ta ganska många veckor innan alla har fått sin vaccination. Vi räknar med att det ska vara helt klart vecka fem, säger kommunens säkerhetssamordnare Joakim Jansson.
Riskgrupper
Till riskgrupper räknas personer med:Kronisk lungsjukdomExtrem fetma eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningenKronisk hjärtkärlsjukdomSvårighet att hantera infektionerKronisk lever- eller njursviktDiabetes där febersjukdom kan befaras leda till komplikationerKontinuerligt behov av läkemedel mot astma under de senaste tre årenAllvarliga neuromuskulära sjukdomar.Källa: Landstinget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om