Vaccineringen i Västervik – steg för steg

Jeanette Medner Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, räknar med att kommunen kommer igång med vaccineringen på tisdag. Först ut är särskilda boenden. "I slutet av februari bör vi vara klara med den gruppen" säger hon.

"Vi måste göra slut på alla sprutor, så det gäller att få ut 125 doser direkt. Vi kommer att vaccinera upp alla doser så fort vi hinner" säger Jeanette Medner Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västerviks kommun.

"Vi måste göra slut på alla sprutor, så det gäller att få ut 125 doser direkt. Vi kommer att vaccinera upp alla doser så fort vi hinner" säger Jeanette Medner Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västerviks kommun.

Foto: Robert Henriksson/arkiv

Västervik2020-12-23 14:54

Under onsdagsmorgonen kom beskedet att Västervik, tillsammans med Mörbylånga, blir först ut med att börja vaccinera mot covid-19 i länet. Jörgen Olsson, socialchef i Västerviks kommun, meddelade att 125 stycken vaccindoser var på väg till kommunen.

– Varför just vi blev först ut kan jag inte svara på, men det är väl trevligt att det blev så. Men varför vet jag faktiskt inte, säger han.

Jeanette Medner Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västerviks kommun, hoppas kunna komma igång med de första vaccinationerna på tisdag.

– Vi kommer att ta särskilda boenden först, det är prioriteringsgrupp ett. Vi kommer systematiskt att jobba igenom alla äldreboenden, säger hon.

Finns det något boende som ni kommer att inleda med?

– Nej vi har faktiskt inte fattat något beslut om det ännu. Det beslutet kommer vi att ta först på måndag eftersom vi inte vill gå in på något boende där det kan finnaseventuell smitta, så vi sparar på beslutet in i det längsta.

Målet är alltså att de första vaccinationerna ska inledas på tisdag efter jul.

– Det är planen förutsatt att inget oväntat händer eller att vaccinet fastnar på vägen. Det känns som att allt kan hända, men planen är tisdag och vi är väl förberedda.

Vaccinet ges i två doser med ett intervall på några veckor, och första leveransen till kommunen innehåller alltså 125 stycken doser. Enligt Jeanette Medner Forsberg betyder det att man kommer vaccinera 125 personer direkt.

– Vi måste göra slut på alla sprutor, så det gäller att få ut 125 doser direkt. Vi kommer att vaccinera upp alla doser så fort vi hinner.

Och då räknar ni med att dos nummer två ska anlända inom några veckor?

– Ja, fyra veckor tror jag är sagt. Så någon gång i slutet av januari kommer de personer som vaccineras på tisdag att få andra dosen. Det är ganska mycket logistik bakom det här så att allt blir rätt, men vi har en bra organisation och planering.

När tror ni att samtliga kommuninvånare i den första prioriteringsgruppen kan vara vaccinerade?

– Det är svårt att svara på, det beror helt på hur mycket vaccin som kommer varje vecka. Men flyter allt på så bör man väl framåt slutet av februari vara klar med den gruppen.

Sverige har i nuläget avtal med fem läkemedelsleverantörer, men exakt vilket vaccin som anländer till Västervik är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!