Vad kan vi lära av mordet i Jönköping?

- Ett mord väger betydligt mer, har alltid en avsevärt större genomslagskraft, än 350 dödsoffer i trafiken.
Det sa länets t f psykiatridirektör Svante Bäck från Västervik när han talade inför landstingsfullmäktige under rubriken "Vad kan vi lära av det tragiska mordet i Jönköping?".

Västervik2007-03-01 00:25
Det var den 24 januari i år som en svårt psykiskt sjuk 27-årig man på öppen gata i Jönköping knivmördade ett 8-årigt barn som råkade bli den som först dök upp sedan mannen beslutat sig för att gå ut och mörda någon.
Svante Bäck berättade ingående om 27-åringens liv fram till den tragiska händelsen. Samtliga journaler är sekretessbelagda, men Svante Bäck löste detta problem genom att redogöra för innehållet i en publicerad och därmed offentlig Expressen-artikel.

- 50 procent har haft en psykiatrikontakt innan de dödar, men det ska betonas att ytterst få av alla psyksjuka mördar. Nästan alla av dem är själva offer och har haft en förskräcklig uppväxt.
Just i Västervik har psykiatrin och Svante Bäck tagit fram ett speciellt skattningssystem, VIOL, över en patients farlighet. Systemet har en skala från 0 till 24, där maximala 24 poäng innebär en stor risk för att patienten kan utgöra en fara för andra.

- Vissa signaler måste man vara extra lyhörda för. Exempelvis om nära anhöriga och grannar larmar ringer och varnar oss för hur en människa uppträder. I och med att de kontaktar oss ligger mycket bakom.
- Likaså är det en risk om någon är psykotisk och/eller drogpåverkad eller om patienten plötsligt slutat ta sin viktiga medicin, säger Svante Bäck som berättar att man inom psykiatrin i Västervik gör en uppskattning av samtliga jourfall utifrån VIOL.

Det är oftast män som mördar, eftersom de i regel agerar utåt. Kvinnor försöker ta sitt liv och de skär sig själva.
Svante Bäck menar att patienter i riskzonen kanske ska få ett VIP-kort som ger dem förtur till återbesök. Så att de aldrig avvisas utan tas om hand direkt. En psyksjuk som uteblir från vård han ska ha måste genast eftersökas, anser Bäck.
- Redan i dag får vissa psykiskt sjuka patienter gratis medicin, eftersom de annars aldrig skulle ta den.

När tvångsvård upphör ger lagen inte längre psykvården rätt att göra något mot patientens vilja. Borde det finnas en lagstiftad möjlighet att följa upp patienter, undrade flera landstingspolitiker.
- Ja, absolut. En nollvision är givetvis önskvärd när det gäller psyksjuka som mördar men vi har ännu en lång väg dit. Man kan heller aldrig ge någon absolut garanti för att en risk för återfall är obefintlig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om