Ökad inflation, högre råvarupriser och elkostnader och innan det coronakrisen är några av faktorerna som fått lunchpriset att öka den senaste tiden.
Priserna skiljer sig en åt, beroende på vilken restaurang man går till.
I vissa ingår exempelvis annan dryck än vatten till maten, andra har med efterrätt i lunchen eller en större salladsbuffé. Ambitionen och vad som serveras spelar också roll, oxrullader kostar mer än falukorv att laga.
Vi kikade på de dagsaktuella priserna på VT:s lunchguide från vecka 11 det här året. Där finns inte alla som serverar lunch i Västervik med, men det ger en aning om hur prisbilden ser ut.
Vi har också sträckt oss utanför Västervik, till Gamleby, trots att ingen restaurang i nuläget finns med på Lunchguiden.
Priserna varierar från 110 kronor till 135 för de som kostar mest. Flera av restaurangerna har alternativ, exempelvis dagens soppa, men vi håller oss till en mer traditionell dagens rätt, som ska vara en varm lagad rätt.
Men vad säger krögarna själva om det?
Björn Franzon på BC Lunchbar säger att han behövt höja priserna två gånger på bara ett år, från 90 kronor då, till 110 kronor idag.
– Men jag har bara mötts av förståelse från gästerna, "det var väl på tiden" säger de.
"Allt" har blivit dyrare, berättar han.
– Det är elen så klart, och den påverkar det mesta. Men bara en sådan sak som matolja, som för ett par år sedan gick att köpa för tio kronor litern, kostar idag 30 kronor. Det är en rejäl ökning.
Han tar ett annat exempel, blandfärs.
– Det kostade 30 kronor kilot för bara ett tag sedan. Nu såg jag ett erbjudande om 70 kronor kilot, och det tyckte jag var väldigt billigt!
Trots ökningen minskar inte kundunderlaget.
– Nej, det är det som är lite märkligt. Januari i år sålde jag rekord. Men där är min restaurang ganska otypisk, och följer nog inte alla andras mönster.
På Linnéas i Gamleby centrum är Fredrik och Linnéa Bjernersjö ägare. Fredrik berättar att de, liksom Björn, har höjt priset ett par gånger under förra året. 110 kronor tar man nu.
– Och egentligen är det för dåligt. Men vi har redan gäster som dragit ner på besöken och vi måste ju ha lite gäster. Det är bättre att det är mindre förtjänst än att det är tomt i restaurangen, säger han.
– Främst är det mejerivaror som ökat, det handlar om nästan en fördubbling.