Vädret bestämmer när Åke ska skörda

På fältet vajar råvaran till öl och gröt. Under taket på vagnslidret står Åke Johansson, Åkerholm i skydd för regnet och önskar att han satt i tröskan.

Kornet som vajar på fälten i Åkerholm ska bli öl vad det lider.

Kornet som vajar på fälten i Åkerholm ska bli öl vad det lider.

Foto:

Västervik2011-08-20 00:00

Spannmålen är mogen och nu är det bara bra väder som ska till under några intensiva dagar för att bärga en skörd som ser ganska lovande ut.

Åke Johansson arrenderar Åkerholm och sysslar uteslutande med spannmålsodling. I Tjust är det en relativt stor odling.

- Jag odlar cirka 100 hektar, berättar Åke Johansson.

- Största enskilda grödan är maltkorn som ska bli öl så småningom. Det står cirka 40 hektar maltkorn och väntar. Förr odlade vi maltkorn för whisky, men nu är det en sort som lämpar sig bättre för öl.

Den andra specialgrödan är havre som är avsedd för havregryn och som högst troligt hamnar på frukostbordet i form av gröt. På Åkerholm odlas 15 hektar havre av den här sorten.

- Resten av odlingen är foderhavre och foderkorn, berättar Åke Johansson. Numera säljer jag det, tidigare hade vi köttdjur på gården, men inte nu längre.

Det regnar kraftigt under fredagen och Åke Johansson kastar några blickar ut över fälten. Han hade gärna suttit i tröskan med en skinande sol över sig. Men han är luttrad och vet att människan bara har att rätta sig efter vädret.

- Jag kan inget göra, bara vänta på bättre väder och det brukar ordna sig till slut.

- Frånsett regnet så ser det ganska bra ut med tanke på läget i våras. Då hade det tjocka snötäcket utan tjäle ställt till det och allt höstvete fick jag harva upp.

- Sedan blev det bättre med lagom mycket regn och en bra sommar. Totalt har det varit ganska gynnsamt även om lerjorden här i Lofta har blivit rejält tillpackad eftersom vi inte hade någon tjäle. Så någon rekordskörd blir det inte i Lofta.

Åke Johansson har hållit koll på axen och inte förrän nu har det varit moget och nu är det bara vackert väder som kan hjälpa skörden att bli mer än medelbra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om