"Vägbygget kan drabba friluftslivet"

Efter att fyra tänkbara vägsträckningar har debatten om Södra infarten till Västervik vaknat till liv. Partierna i Västervik är splittrade i frågan, medan en del ser infarten som en nödvändighet så säger framförallt Vänsterpartiet bestämt nej.

OCR. En av nyheterna på senare år i Karstorpsområdet är hinder för de som ägnar sig åt "Obstacle Course Running".

OCR. En av nyheterna på senare år i Karstorpsområdet är hinder för de som ägnar sig åt "Obstacle Course Running".

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2016-12-23 18:00

– Det här är en fråga som folk som normalt inte kommenterar politik har synpunkt på, säger centerpartisten Mats Hugosson.

I början av veckan presenterades fyra tänkbara sträckningar för kommunstyrelsen. I några fall dras en bro över sjön Kvännaren, ett annat billigare alternativ skulle gå på land genom skogen.

Kommunens två största partier, S och M, har båda varit tydliga. Infarten behövs. Debatten mellan partierna har snarare handlar om hur man ska bedriva arbetet för att infarten snabbt på plats, och övertyga Trafikverket om att vara med och finansiera.

VT har talar med några av de övriga partierna. Tre av dem: Liberalerna, Westerwikspartiet och Centerpartiet är tydligt positiva till infarten, men betonar alla att de anser att det ska vara en statlig finansiering.

Där är Liberalen Sverker Thorén kritisk till de två största partierna. Han anser att de medvetet hållit kommunen i hårda ekonomiska tyglar, för att kommunen om det krävs ska ha råd att bygga infarten själv.

– Det har gjorts oavsett behoven i skola och omsorg. När jag vid senaste kommunstyrelsen frågade Kronståhl om han var beredd att bygga en infart för kommunala medel så fick jag ett "ja".

Hans Ellervik (WP) vill inte se att södra infarten blir någon långbänk:

– Ju längre man väntar ju dyrare blir det.

Både Ellervik och Hugosson säger att ett argument är att biltrafiken in och ur Västervik har vuxit så att den nuvarande infarten har svårt att svälja trafiken vissa tider på dygnet.

– Framkomligheten är ett tungt skäl, säger Mats Hugosson.

Socialisterna Välfärdspartiet intar en egen inställning. Johannes Regell säger att det är bra med infrastruktursatsningar, men att frågan fått alldeles för stort utrymme. Istället borde frågor om välfärden debatteras mer.

– Vårt parti har inte lagt ner så mycket själ och hjärta i den här frågan, svarar han när VT stället följdfrågor.

Miljöpartiets Anna Bodjo är kluven. Hon säger att partiet är för en södra infart, men själv är hon inte förtjust i tanken att en väg genom skogen.

– Det är de skogar där jag cyklar, springer och simmar.

Så lägger hon till:

– Men som ordförande i räddningsutskottet vet jag vad en södra infart kan betyda för räddningstjänsten i form av kortade utryckningstider.

Hon lägger till att med en södra infart kan man även skapa en bra cykelförbindelse till Gunnebo.

– Gunnebo och Västervik ligger på lagom avstånd för cykelpendling, men i dag är det livsfarligt att cykla på E22.

Tydligast negativ är vänsterpartiet. Mariann Gustafsson underkänner flera av förespråkarna argument:

– Med de sträckningar som presenterats undrar jag om restiderna blir särskilt mycket kortare än med nuvarande infart.

Liksom Sverker Thorén noterar hon att de senaste årens överskott i kommunen skulle kunna täcka en Södra infart, men hon tycker att pengarna kan användas bättre.

– Det är mer angeläget med en ny bättre anslutning till Norrlandet.

Både hon och Anna Bodjo tycker att konsekvenserna för det rörliga friluftslivet kommit i skymundan.

– Många föreningar har inte uppmärksammat vilka konsekvenser det kan få, men nu har det blivit skarpt läge, säger Anna Bodjo, som av den anledningen gärna ser att man väljer ett alternativ med bro över Kvännaren.

– I utredningen har det knappt nämnts, säger Mariann Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om