Vägverket lämnar Örserumsviken

Hoppas på fler liknande uppdrag.

– Kanske det förorenade området kring Gladhammars gruvor vore ett lämpligt nästa projekt, funderar Håkan Larsson, som varit platschef för saneringen i Örserumsviken. Foto: MARCUS ERIKSSON

– Kanske det förorenade området kring Gladhammars gruvor vore ett lämpligt nästa projekt, funderar Håkan Larsson, som varit platschef för saneringen i Örserumsviken. Foto: MARCUS ERIKSSON

Foto:

Västervik2004-05-14 01:00
Som mest jobbade 25 man skift med att rena Örserumsviken. De senaste månaderna har verksamheten successivt trappats ner.
- Nu är det tre man kvar, säger Håkan Larsson platschef.
Det som återstår att göra kallar för finputs. Vägar på saneringsområdet ska rätas till, och sist men inte minst ska man packa ihop alla utrustning.
-Det blir en del man använder under tre år, säger Håkan Larsson.
Om en vecka ska det arbetet vara gjort.
Saneringen av viken skapade rubriker i början. Inte minst när Vägverket kom på kant med den schweiziska entreprenör som skulle stå för expertkunskapen.
Saneringen blev försenad, och förmodligen fördyrad för huvudentreprenören Vägverket.
- Ekonomiskt har det kanske inte varit lysande för oss, medger Håkan Larsson, men han glädjer sig åt de positiva reaktioner man fått från tillsynsmyndigheterna Naturvårdsverket och länsstyrelsen.
Det senaste året har det varit tyst om saneringen, och får man tro Håkan Larsson beror det på att hälsan tigit still.
- När vi tog över helt själva fick vi upp hastigheten och mot slutet gick det bra.
Vägverket lämnar en kraftigt förändrad landskapsbild efter sig. Delar av området var tidigare en vild soptipp.
Det fanns också en sedimentbassäng från en tidigare, mer primitiv sanering där de giftiga massorna låg i öppen dager och läckte ut i viken.
De 150000 ton sediment som pumpades upp från Örserumsviken har avvattnats. De giftiga jordmassorna på 100000 ton har lagts i en deponi som syns som en lång vidsträckt kulle.
För att inte kvicksilver och PCB ska läcka ut är jordmassorna inneslutna i skyddsdukar. Ovanpå det finns skyddslager av sand, dräneringslager och allra högst upp ett moränlager som såtts in med gräs.
- Längre fram i sommar hoppas jag att det ska bli riktigt fint här, säger Håkan Larsson.
Den andra synliga förändringen är en stor grusplan. Här har en gammal soptipp täckts in.
Det är oklart vad planen ska användas till men Vägverket har gjort en nerfart till vattnet som skulle kunna förenkla båtupptagningar.
Kanske en båtförvaring av något slag?
Hur stora blir miljövinsterna? Motivet till att genomföra den kostsamma saneringen var att de gifter som låg på botten i viken läckte ut i Östersjön.
Christer Ramström, som varit ansvarig för mätningarna under arbetets gång, berättar att så här långt vet man att man fått ner kvicksilver och PCB-halterna i sedimentet på botten till de önskade nivåerna.
Innan saneringen satte igång gjordes omfattande mätningar runt om i vattnet runt om Västervik. Om något år när läget stabiliserat sig runt Örserumsviken ska man göra identiska, jämförande mätningar för att se om gifthalterna sjunkit. På så sätt kan man se om det fortfarande läcker ut gifter i havet.
Det kommer att bli ett omfattande arbete med tusentals analyser. Mest avlägsna mätpunkten blir Idö.
För platschefen Håkan Larsson blir nästa arbete ett vägbygge mellan Jönköping och Nässjö.
I och med konflikten med det schweiziska företaget tvingades Vägverket köpa loss saneringsutrustning för att kunna slutföra saneringen.
Delar av den kommer just nu till pass i Ystad där en sanering efter ett oljeutsläpp i havet görs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om