Det är en erfaren skolledare som tagit över efter Kjell Fernandi. 1991 fick Kalle Söderberg sitt första skolledarjobb. Han har bland annat varit biträdande utbildningschef i Linköpings kommun, och nu senast hade han en chefsbefattning inom friskoleföretaget Lärande i Sverige.
När VT träffar honom har han varit på plats på nya jobbet i ungefär en månad. Vad är hans intryck så här långt?
- Jag har kommit till en förvaltning som har värderingar som stämmer väldigt väl överens med mina egna. Jag har också sett att det finns en väldigt stor kompetens, och ett väldigt stort ansvarstagande i förvaltningen.
Det sistnämnda behövs kanske. Söderberg kommer inte till något dukat bord.
Dagarna innan han tillträdde jobbet så hade VT en artikel där vi radade upp de utmaningar som skulle möta honom:
Förvaltningen står inför ett stort sparbeting. Just nu pekar det på ett underskott på i storleksordningen 20 miljoner kronor för 2012.
Politisk turbulens. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Psajd lämnade sitt uppdrag i våras. Ersättaren Christine Rampeltin Molin har bara några månader på posten.
Nyckelpersoner har slutat på förvaltningen. Personalutvecklingschefen Göran Fuchs har gått i pension, och chefscontrollern Carl-Johan Nirbrant lämnar förvaltningen för ett annat jobb.
Kalle Söderberg håller med om att förvaltningen står inför utmaningar, men återkommer till den kunskap som ändå finns i förvaltningen.
För att använda en sportterm: Är laguppställningen komplett för att möta utmaningarna?
- Tjänsten som personalutvecklingschef kommer inte att återbesättas. I framtiden hanteras personalfrågorna på ett annorlunda sätt. När det gäller chefscontroller fall söker vi en efterträdare. Fram tills dess att den är på plats så har vi hjälp av våra två verksamhetscontrollers. Carl-Johan kommer att finnas tillgänglig en tid för att hjälpa oss i begränsad omfattning.
Det var framförallt två saker som lockade med jobbet som förvaltningschef i Västervik.
Den ena är tjänsten i sig.
- Jag har varit biträdande chef i Linköping, och chef över ett eget affärsområde i Lärande i Sverige. Det är spännande att få bli förvaltningschef. Jag hade också fått uppfattningen att Västerviks kommun var en bra arbetsplats.
Den andra är bostadsorten. Söderberg är Västerviksbo sedan fyra år, och har veckopendlat till Norrköping. Det är slut med det nu.
Lärande i Sverige har varit en expansiv koncern, som under Söderbergs tid på företaget gick från fyra till 14 skolor runt om i landet.
Är det inte stor skillnad att gå från en entreprenörsinriktad verksamhet i tillväxt till en kommunal förvaltning?
- Mycket är sig likt. Vi fick göra omställningar där också på grund av förändrade ersättningar, och grunduppdraget är detsamma: Att skapa en så bra verksamhet som möjligt för våra barn- och elever.
Han berömmer skolan och barnomsorgen i Västervik för att man haft en trend med stigande resultat. Frågan är om den trenden kommer att brytas när förvaltningen måste spara. Söderberg hoppas att det inte blir så.
- Däremot är det kanske så att utvecklingen kommer att plana ut något.
Han tonar ner sin egen roll när det gäller att ställa upp mål för verksamheten.
- Jag har en central roll, men det är inte jag som ska sitta och snickra ihop något på min kammare. Både politikerna och personalen måste vara involverade.
När han beskriver chefsskiftet så säger han att han "tar vid" efter Kjell Fernandi, och inte tänker förändra för förändrandets skull.
Söderberg talar också om vikten av frihet för verksamheterna lokalt. Personal måste få ett utrymme att utforma verksamheten på det sätt som de själva tror är bäst.
Betyder det att det kan vara bra om förskoleverksamheterna i Hjorted och Ukna ser olika ut?
- Ja, det kan det vara, men personalen på båda platserna måste utgå från samma värdegrund, och sträva mot samma mål. Däremot kan lösningarna se olika ut.