Val 2006Skolmat, speedway och Gränsö

Snart startar valrörelsen. Partierna kommer att göra allt för att framhäva sin egen politik i så vackra ordalag som möjligt.
Men vad innebär deras politik i praktiken?
VT har gått tillbaka under mandatperioden och tittat på hur partierna röstat i de mest kontroversiella frågorna.

Fyra år har gått. Vad har de politiker Västerviksborna valde in kommunfullmäktige 2002 gjort under mandatperioden? VT har gjort en resumé. Arkivbild: Anders Liljegren

Fyra år har gått. Vad har de politiker Västerviksborna valde in kommunfullmäktige 2002 gjort under mandatperioden? VT har gjort en resumé. Arkivbild: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-08-05 00:25
Att titta på hur partierna faktiskt röstar är extra intressant på den lokala nivån. Här dyker ofta jordnära frågor upp som kanske inte så lätt låter sig sorteras in på höger-vänster-skalan.
Vad är egentligen en typiskt moderat ståndpunkt när speedwayklubben knackar på dörren och behöver akut ekonomisk hjälp? Och vilka argument ska egentligen väga tyngst för en socialdemokrat när frågan om Gränsös framtida utseende ska avgöras? Det är svårt att avgöra för en utomstående i förväg.

Gränsö mellanområde: Kanske mandatperiodens mest laddade fråga.
För kommunen är det en prioriterad fråga att få fram nya sjönära, attraktiva tomter. Genom att exploatera ytterligare mark och att förtäta byggnationen på Gränsö ska ytterligare ett 30-tal tomter skapas. De som redan har fritidshus i området får utökad byggrätt. I den nya detaljplanen finns också nya vägdragningar och att kommunalt vatten- och avlopp ska dra dras in på området.
Därmed ska det bli möjligt för dem som har fritidshus på Gränsö att bli året-runt-boende. En trend över hela landet är att allt fler människor väljer att permanentbosätta sig i sitt fritidshus.
Motståndarna har varit kritiska av flera orsaker: "Ett unikt natur- och fritidsområde blir till ett vanligt villaområde!" Ett kontroversiellt inslag i planen är att man minskar på det kommunala naturreservatet en aning. Många boende på Gränsö är kritiska till att de får betala för kommunalt va. För några år sedan investerade man på Gränsö i en egen vattenledning.
M, fp, c, kd och vdm: Röstade för detaljplanen i dess helhet.
S och mp: Var emot de tio tomter som skulle byggas på naturreservatet. Däremot kunde de gå med på att förtäta det befintliga bostadsområdet med ytterligare 20 tomter.
V: Ville avslå planen.

Stödet till speedwayklubben: 2005 var Westervik Motorsportklubb en guldklubb - sportsligt sett. Ekonomin däremot var körd i botten. För att rädda klubben gick kommunalrådet Harald Hjalmarsson ut tillsammans med företrädare för näringslivet och uppmanade till större sponsorsinsatser. En del i räddningsaktionen var ett höjt marknadsföringsbidrag under 2006 från kommunen.
Marknadsföringsavtalet avgjordes på kommunfullmäktige i januari 2006. Förslaget var att klubben skulle få ett marknadsföringsbidrag på 500 000 kronor, och att man omgående skulle börja bygga en ny sittplatsläktare för två miljoner kronor.
M, fp, c och kd: Var för räddningsaktionen. S och vdm: Partierna var splittrade i frågan. En majoritet av ledamöterna i båda partierna röstade för räddningsaktionen, men det fanns nej-röstare också.
V: Röstade nej.
Mp: Kvällen då frågan avgjordes gapade miljöpartiets båda stolar i kommunfullmäktige tomma.

Östra Akademiens etablering: När Västerviks gymnasium fick en ny konkurrent kunde egentligen inte kommunpolitikerna göra så mycket. Det var skolverket son gav tillståndet. Kommunen var dock remissinstans, och där fick politikerna en chans att säga vad de tyckte.
I barn- och utbildningsnämnden var partierna eniga i ett yttrande där man trodde att Östra Akademien kunde få negativa konsekvenser för Västerviks gymnasium.
I kommunstyrelsen däremot ställde sig m,c, fp, kd och vdm positiva till friskolan.
S och v röstade emot.
Mp sitter inte med vare sig i kommunstyrelsen eller barn- och utbildningsnämnden och har inte fått vara med i yttrandet.

Räddningstjänsten i Edsbruk: Kommunens räddningstjänst fick ett sparbeting. Alternativen var två: Antingen använda osthyveln, eller att lägga ner räddningstjänsten i Edsbruk.
- Att lägga ner i Edsbruk skulle vara ett hårt slag mot en redan hårt drabbar ort, och dessutom öka otryggheten i norra kommundelen, sade motståndarna.
- Att använda osthyveln skulle betyda nerdragningar på de andra orterna, så att till exempel Gamleby och Ankarsrum inte skulle ha bemanning nog att genomföra rökdykningar. Det är bättre för tryggheten att lägga ner en av de minsta räddningstjänsterna om man kan behålla slagkraften hos de halvstora, löd argumenten bland förespråkarna för en nedläggning.
M, fp, c, kd och vdm: Röstade för en nedläggning.
S och v: Röstade för osthyvelbesparingar.
Mp avstod från att rösta. Partiet kunde inte acceptera några nerdragningar.
Det fanns några som avvek från partilinjen. Vänsterpartisten Stig Karlsson röstade för en nedläggning, medan Lars Wennman (kd) lade ner sin röst.

Försäljningen av Gränsö slott: I maj 2004 godkände kommunfullmäktige en försäljning av Gränsö slott till Gränsö Slott AB. Motiveringen var att bolaget som under många år drivit verksamheten kring slottet skulle få bättre möjligheter att utveckla verksamheten om det var ägare till slottet, istället för arrendator. Prislappen sattes till 3,7 miljoner kronor.
Alldeles för lågt tyckte en del Västerviksbor. Beslutet överklagades, men länsrätten gav kommunfullmäktige rätt.
M, fp, c, kd och vdm: Röstade för en försäljning.
S: Röstade för en försäljning, men ville att 1,5 miljoner kronor skulle öronmärkas för en upprustning av naturreservatet.
V och mp: Reserverade sig mot beslutet.

Avgifter på skolluncherna. 2004 infördes avgift på skolluncherna på gymnasiet. Protesterna var många från elever och föräldrar, men avgifterna infördes.
M, fp, c, kd och vdm: Röstade för avgifter på skolluncherna.
S och v: Röstade nej till avgifterna.
Mp avstod från att rösta.

Kommunalskatten: Varken skattehöjningar eller skattesänkningar har varit någon het fråga under mandatperioden. Enda gången skattesatsen nämnts var vid budgetdebatten 2003 när stora besparingar diskuterades. Då förde vänsterpartiet upp tanken på en skattehöjning. Responsen blev sval. Skatten har varit oförändrad under de fyra åren.
Fem frågor som kan bli dynamit
Skolorna på landsbygden. Inför förra valet ställdes löftet att inte lägga ner några landsbygdsskolor i kommunen under mandatperioden. Det löftet har hållits, men vad händer under den kommande mandatperioden. En ny utredning är på gång.
Lysingsbadet. Ska turistanläggningen säljas ut helt eller delvis till en privat entreprenör? Ett prospekt för en utförsäljning finns. De politiska partierna har fått sommaren på sig att fundera.
Nytt kommunhus. Alla tycks vara ense om att det nuvarande nämndhuset inte är en bra arbetsplats. Att bygga en ersättare kan bli dyrt.
Visans hus. I våras avgjordes arkitekttävlingen. Tillskyndarna hoppas på att det ska bli ett arkitektoniskt landmärke i Västervik fyllt med aktiviteter. Frågan är på vilket sätt, och med hur mycket pengar, kommunen ska delta i projektet?
Ombyggnaden av äldreboenden. I Ankarsrum protesterade man när det stort klart att det nya äldreboendet på Kungsvägen skulle få färre platser än det nuvarande. På fler orter i kommunen planerar man att bygga om äldreboendena så att det blir färre men rymligare rum. Kommer det att bli protester även där?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om