Allt går att läsa i en anmälan som ett av skyddsombuden på arbetsplatsen gjort. Där beskrivs en minst sagt besvärlig situation för personalen som besöker brukaren, i hans bostad i Västerviks kommun.
Den ska ha pågått under en längre tid.
I en skrivelse går att läsa att det finns över 80 anmälningar om tillbud från de som varit hemma hos brukaren och att man behöver byta ut personal för att de inte orkar med att inte kunna ge personen den omvårdnad som krävs, på grund av situationen.
Man beskriver att insatser man lovas ska sättas in inte har gjort det.
Chefen för enheten har tillsammans med andra inblandade gjort en riskbedömning och handlingsplan. Den gjordes i slutet av november förra året och visar att risken för att bli sparkad, slagen och spottad på är hög, likaså är risken hög för att bli attackerad av den hund som finns i hemmet.
Åtgärden då var att bland annat ta fram en "bemötandeplan" tillsammans med personal, ett hemteam och en sjuksköterska specialiserad inom demenssjukdomar. Man hade även samtalat med brukarens barn, om oklarheter i medicinering, med mera.
Chefen för verksamheten berättar att hen inte kan uttala sig i specifika fall, men uppger att de från arbetsgivarens sida följt de rutiner som finns. Detta innebär att de arbetar med olika åtgärdsprogram så att situationen förbättras, både för brukaren och för personalen.
– Vi har möten kontinuerligt och träffas i grupp för att prata om situationen och om hur vi ska jobba med den plan som finns. Vi har gjort tydligt att om man inte känner sig trygg får man lämna för att undvika att bli skadad, säger hen.
Men det verkar inte ha hjälpt.
I en skrivelse daterad den 27 december påminner en ur personalen sina kollegor om att man måste följa direktiven om att gå ut från bostaden när brukaren blir våldsam. Man ska avvakta och försöka igen efter en stund. Fungerar inte det ska man lämna helt och komma tillbaka vid nästa tillsyn.
"Vi måste kunna påvisa för huvudskyddsombud och Arbetsmiljöverket att vi har följt den plan som finns", skriver man vidare.
Huvudskyddsombudet för arbetsplatsen skriver i mejl till VT att personalen inte tyckte att bemötandeplanen var fullständig. En begäran om åtgärd skickades därför i början av året från fackförbundet Kommunal till arbetsgivaren, Västervik kommun och chefen för enheten.
I den begär huvudskyddsombudet att arbetsgivaren ska säkerställa personalens fysiska och psykiska arbetsmiljö. Man skriver även att personalen känner sig otrygga och mår psykiskt dåligt, på grund av att man anser att det inte finns en tydlig handlingsplan. Om man inte gör något åt det kommer man skicka in begäran till Arbetsmiljöverket om en så kallad "åtgärd".
Så blev det också.
Den 21 januari begärde ett skyddsombud på arbetsplatsen att Arbetsmiljöverket ska komma med ett föreläggande eller förbud, eftersom arbetsgivaren inte har inkommit med något svar på begärandet om åtgärd.
Förhoppningen är enligt huvudskyddsombudet att arbetsgivaren säkerställer en trygg arbetsmiljö.
Hur det kommer sig att det hela gått så långt och att åtgärder inte kunnat sättas in i tidigare kan chefen för verksamheten inte kommentera, då det riskerar att röja känsliga uppgifter.
Hur tar ni hand om de som känner stress och oro och har blivit skadade? Har företagshälsovården kopplats in?
– Nej, men den möjligheten finns såklart. Inga skador har hittills lett till sjukfrånvaro och vi ska ha en utbildning i hot och våld framöver, säger chefen för verksamheten.