"Valfrihet inte vägen för välfärdsstaten"
Daniel Ankarloo, debattör och lektor i socialpolitik vid Malmö högskola, höll under onsdagen en föreläsning på Fogden i ABF:s regi. Föreläsningen hette "Alliansen och välfärden - frälsning eller katastrof?" Daniel Ankarloos svar lutade snarast åt det senare.
- Det motsvarar drygt ett halvt års sjukvårdsbudget. Det har resulterat i allt färre sysselsatta inom den offentliga sektorn, samtidigt som behoven av personal inom exempelvis skola och äldrevård har ökat.
Han avfärdade den borgerliga alliansens argument om att ökad valfrihet skulle leda till ett mer rationellt välfärdssystem. Att bryta monopol inom den offentliga sektorn genom privatiseringar är inte en lösning.
- På en marknad där man köper vad man vill ha, förutsätter det att kunderna vet vad de vill ha. Men vi kan inte låta gamla Agda pröva sig fram till vilket äldreboende hon vill ha. I många fall handlar det om en "one shot market", du får bara ett val. Du kan till exempel inte pröva dig fram när du väljer en bypass-operation. Får man en chans att välja vill man ha så få val som möjligt för att minimera risken att välja fel, annars handlar det om ren chanstagning.
Daniel Ankarloo ville också slå hål på alliansens teorier att sänkta skattekvoter ger fler jobb.
- Det kommer inte att kunna skapas så många nya jobb inom den privata sektorn som alliansen tror. Det är inom den offentliga sektorn man måste återanställa, det är det enda sättet att expandera sysselsättningen. Och genom att sänka skatterna skapas färre jobb inom den offentliga sektorn.
Han hävdade också att nyliberala teorier inte grundas på fakta, och att alliansens politik därmed är dömd att misslyckas.
- Ett fel vi inom arbetarrörelsen gör är att bemöta deras teoretiska resonemang med moraliska argument, det vill säga säga att det är omoraliskt eller orättvist när inte alla har ett val. Problemet är att vi då överlämnar teori och vetenskap till dem, när de egentligen inte vet vad de talar om.
Daniel Ankarloo anser till exempel att alliansen målar upp en felaktig bild av att välfärdssystemet överutnyttjas och att kostnaderna i försäkringssystemen skenar.
- I själva verket är det inte så när man tittar på statistiken. Kostnaderna har i stället ökat från en extremt låg nivå. Det finns inga ökade kostnader i sjukförsäkrings- och pensionssystemet som man behöver förklara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!