Vallskörden ser ut att slå alla tidigare rekord

Årets vallskörd har alla förutsättningar att slå rekord. Redan på första skörden har många lantbrukare tagit hem mellan 60 och 75 procent av den totala skörden och då återstår två skördar.
? Det är inte bara mängden som kan bli rekordbra, även kvalitén, säger Fredrik Johansson, Hushållningssällskapet, Gamleby. Många faktorer har samverkat till det gynnsamma läget som traktens lantbrukare befinner sig i just nu.

Västervik2007-06-10 07:55
För det första var våren tämligen kylig. Det innebar att tillväxten på höjden hämmades, istället gav plantorna flera sidoskott som var låga och kraftiga.
? Sedan kom det två rejäla rotblötor, den senaste för en dryg vecka sedan och efter den så kom värmen. Då kunde vi nästan se hur gräset växte, säger Fredrik Johansson. Den totala skörden i genomsnitt i vårt område är mellan sju och åtta ton ts (torr substans) per hektar räknat på tre skördar. Den här första skörden blir bara den mellan fyra och sex ton ts/ha.

? Det som är ännu bättre är att såväl energi som protein och fibrer verkar hålla mycket hög kvalité. Det är viktigt för både mjölkbönder och köttdjursuppfödare.
? För mjölkbonden kan kvalitén på vallen vara direkt avgörande på innehållet i plånboken. Vall med hög energi och protein kan ersätta delar av det dyra kraftfodret och det märks i plånboken.

Vi står ute på Norrlandet på en vallodling mellan Myskahult och Kärrebo och ser på när Mikael Roos stryker över gärdet och samlar in vallen, balar den och plastar den i ett svep. En effektiv maskinuppsättning som klaras av en person. Solen gassar medelhavsvarmt och det nästan ryker om strängarna som är bruna på översidan och gröna i botten.
? Det är bråttom nu, säger Fredrik Johansson. Kvalitén på fodret försämras väldigt fort i den här hettan, därför är det viktigt att snabbt få in fodret i plast så att de fina egenskaperna behålls.
? Bönderna i våra trakter är mycket framåt och har skaffat sig en riktigt fin maskinpark och det är en förutsättning för att få ut det allra mesta av de fantastiska förutsättningar som inledningen på vallskörden bjuder på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om