Väntetiderna i vården minskar

Extra pengar ska korta köerna ännu mer.

Västervik2003-03-29 06:00
De köförkortande åtgärderna inom landstinget har gett resultat. Det visar den väntetidsuppföljning som presenterades för landstingsstyrelsen på torsdagen.
Totalt har antalet personer i länet som väntar på operation eller behandling minskat med ungefär 1000 personer under det senaste året. Dessutom har färre mottagningar än tidigare väntetider på längre än tre månader för patienter utan förtur.
Totalt har väntetiden för att få komma till en mottagning ökat vid 16 mottagningar i länet och minskat vid 31.Västervik är det enda sjukhus i länet där antalet mottagningar som ökar sina väntetider (8 stycken) är fler än de där väntetiderna minskar (7 stycken).
Däremot ligger man bra till i sammanställningen över hur många mottagningar som minskat sina väntetider för operationer och/eller behandlingar. Vid 24 mottagningar i länet har dessa väntetider minskat och vid åtta har de ökat. Västervik har bara en mottagning där väntetiderna har ökat, men nio där de har minskat.
Vid en jämförelse av närliggande sjukhus i Kalmar, Östergötlands, Jönköpings, Blekinge och Kronobergs län, har Västerviks sjukhus den kortaste väntetiden av alla vad gäller operation på ligament i knäled, samt besök på mottagning för ögonsjukvård, hematologi, lungmedicin, njurmedicin, undersökningar med magnetkamera samt allmän psykiatri.
Under 2003 fortsätter landstinget att satsa på att korta köerna i vården. Detta bland annat genom att anställa nya medarbetare, inrätta kvällsmottagningar och se över tillgängligheten och arbetsrutinerna på mottagningarna.
I Västervik får urologin ytterligare 200 mottagningstider och ortopedin kommer genom att hålla kvällsöppet att kunna ta emot 150 patienter mer än annars.
Neurologen Ulf Rollsjös återanställning den 1 juni ska förhoppningsvis leda till en radikal minskning av köerna och på ögonkliniken får man medel till ytterligare 150 gråstarrsoperationer.
Totalt satsas i år nio miljoner kronor per förvaltning på köförkortande åtgärder. Det är två miljoner mer än vad som först planerats.
De 2,9 miljoner kronor som satsas på den strålningsenhet som ska inrättas i Kalmar blir ett sätt att öka tillgängligheten även för patienterna i norr, som då inte får lika stor konkurrens om tiderna i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om