På Vapengränd har man länge kämpat för att få laga sin egen mat att servera i restaurangen.
- Det handlar om valfrihet för våra brukare. Vi jobbar redan med att lyssna på dem, låta dem ta eget ansvar för hur de vill använda sin tid och vad de vill göra på dagen. Det blir lite tokigt när det inte gäller även maten, säger Annica Mässing som är föreståndare.
I dag är valmöjligheterna begränsade. En maträtt, tillagad i storkök, är vad som erbjuds. Och restaurangen håller bara öppet en och en halv timme varje dag.
Med matlagning i egen regi ser Annica Mässing bara möjligheter. Förutom lunch räknar hon med att de boende ska kunna serveras frukost och kanske även middag. Hon hoppas att de avtal som binder verksamheten ska tillåta att man handlar in närproducerad och ekologisk mat och hon tänker sig årstidsanpassade matsedlar där man tar hänsyn både till brukarnas önskemål och tar tillvara på deras kunskaper. Exempelvis genom att laga mat efter recept från de boende.
Exakt när Vapengränd ska börja laga sin egen mat är oklart. En mängd praktiska och administrativa frågor måste lösas först. Men det gör inte så mycket. Det stora målet är uppnått nu när politikerna sagt ja till deras önskan.
- Det känns ofattbart. Vi har ju kämpat så länge och nu har det blivit verklighet. Det är riktigt roligt, säger Annica Mässing.
Rose-Marie Ahlsén jobbar redan i dag i köket och ser det som kommer att hända som ett lyft.
- Det blir det absolut. Tänk bara att få känna doften av hemlagad mat, och att kunna laga mat av närproducerade råvaror, säger hon.
Även Märta Olsson, boende på Vapengränd, är glad över beslutet.
- Det var det bästa de kunde göra här. Nu tror jag att det blir god husmanskost i stället för lasarettsmat, säger hon.