"Vår arbetsbörda har ökat kraftigt"
Miljöbalken nära knäcka länsstyrelsen och ett hot mot länets utveckling.
Landshövdingen tycker att arbetsbördan är för tung för länssstyrelsen. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
Alternativt begär man ökade anslag, så att minst tre handläggare till kan anställas.
De senaste åren har länsstyrelsen fått kraftigt ökade handläggningstider för ansökningar enligt miljöbalken. För företag har det inneburit att det tar orimligt lång tid innan beslut kan fattas.
Detta leder i sin tur till att de investeringar företagen i Kalmar län planerar att göra förskjuts i tiden.
Skrivelsen från landshövding Sven Lindgren är resultatet av en diskussion som förts i "Landshövdingens råd".
Rådet består av politiker från länets samtliga partier. I överläggningen har också länsrådet Ulf Färnhök, chefen för samhällsutvecklingsenheten Peter Ekholm samt chefen för miljöenheten Stefan Svenaeus deltagit.
När miljöbalken infördes den 1 januari 1999 ökade kravet på länsstyrelsens arbetsinsats för de flesta enskilda ärenden med uppemot 50 procent!
- Detta beror på förändringar i lagen med syftet att förbättra miljöprövningarna, skriver Sven Lindgren.
Främst gäller det förbättrad miljökonsekvensbeskrivning och ökat församråd med särskilt beslut om "betydande/icke betydande miljöpåverkan".
- Effekten av detta har blivit att det tar längre tid från processens början med samrådsförfarande tills beslut kan fattas.
- Dessutom har det inneburit en ökad belastning på länsstyrelsens resurser som i sig ger allt längre handläggningstider, då personalen inte hinner handlägga ärenden i den takt de kommer in, säger Sven Lindgren vidare.
Effekterna sägs gälla såväl inom miljöskydds- som naturvårdsområdet.
Landshövdingen anser i och för sig samhällets ökade ambition att förbättra miljöprövningarna vara viktig i många verksamheter där miljöpåverkan är väsentlig.
- I mindre verksamheter och vid mindre ändringar i verksamheter som kräver tillstånd medför dock de nya reglerna en fördröjning av processen utan att ge motsvarande miljönytta, påpekar Lindgren.
- I stället tas resurser från tillsynsverksamhet eller så ökar handläggnigstiderna ytterligare på grund av resursbrist inom prövningsverksamheten. Handläggningstiderna kan bli så långa som två år för ordinära tillståndsärenden.
Enligt länsstyrelsen blir effekterna på länet i värsta fall att investeringar överhuvudtaget aldrig blir genomförda.
- Dessa problem är en väsentlig fråga eftersom de berör utvecklingen i länet och möjligheterna att skapa och behålla arbetstillfällen. Möjligheter till förenklingar i miljöbalken måste därför införas.
Enligt länsstyrelsen är det viktigaste att ändra balken genom att införa bättre diffrentieringar i prövningsprocessen för att skilja på stort och smått.
Länsstyrelsen skulle kunna ges möjlighet att skärpa prövningen om så skulle behövas i det enskilda fallet.
- En sådan förändring kan medföra kortare tid till beslut i många ärenden utan att miljön tar skada och dessutom en minskad belastning på länsstyrelsen.
Andra förändringar kan vara att ta bort verksamheter från tillståndstvång, minska kravet på miljökonsekvensbeskrivning i enklare ärenden samt att ge prövningsmyndigheten möjlighet att avgöra om hela verksamheten ska behöva omprövas vid mindre ändringar.
Om regeringen väljer att behålla nuvarande regler vill länsstryrelsen ha ökade ekonomiska resurser så att man kan anställa minst ytterligare tre handläggare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!