Var femte tonårselev trivs inte i skolan

Omkring 40 procent av eleverna i nian och på gymnasiet håller inte med om att mobbning bekämpas i kommunens skolor, och var femte elev trivs inte i skolan.

Västervik2010-04-09 00:00
Till nästa sammanträde med barn- och utbildningsnämnden kommer kvalitetsredovisningen för 2009 att presenteras för politikerna.Redovisningen omfattar alla stadier, från förskolan och upp till och med vuxenutbildningen.Trots att kommunens förskolor och skolor på många områden får goda omdömen av elever och föräldrar, finns det en hel del kritik, framförallt från de äldre eleverna.Till grund för kvalitetsredovisningen ligger enkäter, som elever och föräldrar har svarat på. På gymnasiet är det bara eleverna som har tillfrågats.Genomgående blir såväl föräldrar som elever mindre och mindre nöjda med skolan, ju äldre eleverna blir.Men svaren är ibland motsägelsefulla. Generellt ligger andelen positiva svar någonstans i spannet 80-100 procent genom hela skoltiden, med variation beroende på område.Men det finns vissa områden där skolorna inte alls lyckas uppnå sina mål, och det gäller främst i arbetet mot mobbning och annan kränkande behandling.Påfallande många elever anser också att det saknas arbetsro i skolan.Redan i förskolan - det som tidigare hette dagis - uppger sju procent av föräldrarna att det finns barn i förskolan som deras eget barn känner rädsla inför.Av elevenkäterna kan man sedan se att siffrorna ökar till nio procent i femman och tio procent i nian, för att landa på två procent när eleverna går sista året på gymnasiet.Hela 38 procent av eleverna i nian och 44 procent av eleverna i årskurs tre på gymnasiet håller inte med om att deras skola förebygger och bekämpar mobbning och okamratligt beteende. Fler killar än tjejer riktar kritik mot sin skola för detta.Många av eleverna klagar också på att det saknas arbetsro på lektionerna.Ungefär hälften av eleverna på gymnasiet känner negativ stress i skolan. Den siffran är något högre för tjejerna än för killarna.På Vuxenutbildningen ser siffrorna bättre ut. Där svarar 85 procent att skolan har ett bra arbete mot mobbning, vilket är en förbättring mot tidigare år.Men stressen håller i sig. Över hälften av de studerande uppger att de känner en negativ stress i sina studier.
Trivsel
Siffrorna när det gäller trivsel är som allra högst i de lägsta åldrarna, hos barn i åldern 1-5 år, där det är föräldrarna som svarar. Hela 98 procent uppger att deras barn tycker att det är roligt att gå i förskolan.I årskurs fem svarar åtta procent av eleverna, elva procent av killarna och fem procent av tjejerna, att de inte trivs i skolan.I årskurs nio svarar 22 procent samma sak, 27 procent av killarna och 17 procent av tjejerna.Sista året på gymnasiet är det 19 procent av eleverna som svarar att de inte trivs i skolan, 23 procent av killarna och 15 procent av tjejerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om