Var fjärde elev klarar inte målen
Många elever saknar lust att lära sig. Var tionde elev klarar inte behörighetskrav till gymnasiet.
Foto: MAGNUS GLANS Det går sakta men säkert framåt med elevernas resultat, men inte tillräckligt snabbt. Det konstaterar barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson(c).
Foto:
- Vi har sett det här problemen under en lång rad år, och vi har också satsat på en rad projekt och prioriterat matte, engelska och svenska ute i skolorna. Det har medfört att resultaten har lyft, men inte tillräckligt mycket. Men detta är inte ett problem enbart för Västerviks kommun, utan vi följer rikssnittet, säger barn-och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson(c).
Även barn- och utbildningschefen Lena Karlberg tycker att situationen är otillfredsställande.
- Det är bekymmersamt att vi inte har nått längre, men dessvärre ett problem vi delar med många andra kommuner. Nu måste vi sätta ännu större fokus på att personalen ute på skolorna identifierar de elever som har problem, och ser anledningarna till att vi inte lyckas. Resultaten skiljer sig åt mellan skolorna och vi måste därför lära oss av varandra, säger Lena Karlberg.
Rapportens författare höjer ett varningens finger för att 15 procent av eleverna i femte klass saknar lust att lära sig. Man upplever det som alarmerande att det främst är pojkar som har svårigheter.
- Jag har inget bra svar på varför det är så här. Min personliga gissning som lekman är att skolan idag är kvinnodominerad med många kvinnliga lärare, och att de kanske inte helt kan tillgodose pojkarnas behov av undervisning, säger Mats Hugosson.
När det gäller niondeklassarnas kunskaper i svenska, matematik och engelska har den positiva trenden från föregående år brutits. Nästan var tionde elev lämnar grundskolan utan slutbetyg i kärnämnena svenska, matematik och engelska. Det innebär att de inte har behörighet att söka ett nationellt gymnasieprogram. Även i andra skolämnen är trenden negativ. En tredjedel av eleverna lämnar grundskolan utan godkänt i ett eller flera andra ämnen.
- Det finns en risk att prioritering av kärnämnen sker på andra ämnens bekostnad, konstaterar Hugosson.
Men det finns även glädjeämnen. Mer än 90 procent av eleverna i grundskolan upplever att de trivs och är nöjda med sin skola. De upplever lust att lära och lyckas bra i skolan. Utvärderingen visar också att fler elever känner sig trygga nu jämfört med tidigare mätningar.
88 procent av eleverna upplever att de kan påverka sin utbildning och skolsituation. Det innebär en förbättring jämfört med tidigare mätning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!