Var nära att ge upp – nu gör de succé med sin must

Det var med stor entusiasm som MustBe UF drog igång sitt arbete med lokalproducerad äppelmust under hösten. Men när de skulle ansöka hos kommunen om livsmedelstillstånd var de nära att ge upp.

På marknad utanför Ica Maxi i Västervik. På lördag kommer de vara med på julmarknaden vid Hotell Fängelset och sen blir det skoljulmarknad på onsdag och julmarknad i Bryggaren den 17 december. Om de har nån must kvar då vill säga.

På marknad utanför Ica Maxi i Västervik. På lördag kommer de vara med på julmarknaden vid Hotell Fängelset och sen blir det skoljulmarknad på onsdag och julmarknad i Bryggaren den 17 december. Om de har nån must kvar då vill säga.

Foto: MustBe UF

Västervik2022-12-10 11:30

– Vi tänkte ett tag att vi får lägga ner vår idé, säger Hannah Larsson.

– Och då stod vi där med 350 kilo äpplen som vi redan plockat, säger Annie Hansson.

Tillsammans med Emma Kindberg och Lova Almquist driver de UF-företaget som nyligen vann tävlingen idénästet.

För de la inte ner idén. I stället valde de att kämpa vidare. Efter ett möte med kommunen hade de lyckats förhandla ner kostnaden för livsmedelstillståndet flera tusenlappar och fått dispens för att börja med verksamheten med en gång.

– Det är viktigt att inte ge upp, säger Emma.

– Och vi ville göra allt på riktigt för att se hur det verkligen är, säger Lova.

– Att vi har tillstånd gör också att kunderna känner sig trygga med att köpa vår produkt. Då vet de att allt gått rätt till, säger Emma.

undefined
På marknad utanför Ica Maxi i Västervik. På lördag kommer de vara med på julmarknaden vid Hotell Fängelset och sen blir det skoljulmarknad på onsdag och julmarknad i Bryggaren den 17 december. Om de har nån must kvar då vill säga.

Äpplena har de plockat själva hos privatpersoner i Västervik. Sedan har de tagit hjälp av ett musteri för att pressa musten och pastöriserat själva i gymnasiets kök.

– Det ligger otroligt mycket jobb bakom. Vi har lagt ner väldigt mycket tid, men vi har tyckt att det varit så himla kul att skapa något eget, säger Annie.

Att satsa på must var också en stor chansning på ett annat sätt.

– Den skulle ju kunna ha blivit jätteäcklig, säger Lova.

– Men nu har vi kunder som kommer tillbaka och vill köpa mer. Det sprids att den är så god.

Den har till och med sålt så bra att den börjar ta slut. Nu funderar de på om de kan göra någon annan dryck i stället.

undefined
Äpplena till musten har de plockat själva och fått hjälp av ett musteri att pressa, för att sedan pastörisera själva i gymnasiets kök. Det har varit mycket jobb, men nu har de det roligaste kvar, att sälja musten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!