Språkintroduktion, som de flesta nyanlända elever går, är nu det fjärde största programmet i gymnasieskolan enligt Skolverkets statistik. Antalet elever har ökat kraftigt det senaste året. I dag går 33 100 elever i Sverige språkintroduktion, vilket kan jämföras med 18 700 året dessförinnan.
– Det är en utmaning att på kort tid erbjuda utbildning till så många nya elever, säger Anna Österlund, enhetschef på Skolverket, i ett pressmeddelande.
I Västervik går 123 av de totalt 1 092 eleverna språkintroduktion. Antalet varierar, då en del av eleverna är här endast en kort tid. Gymnasiets lokaler har inte räckt till, och närliggande Campus Västervik har därför fått låna ut delar av sina lokaler till IM-programmet, som språkintroduktion tillhör.
– Det är gymnasiets uppdrag att se till att det fungerar. Jag tycker generellt att vi klarar det väldigt bra, säger Gunnar Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Vilka är de största utmaningarna?
– Det finns säkert väldigt många olika utmaningar, men en del är att det finns en stor variation i elevernas bakgrund. En del har en relevant och bra skolbakgrund, medan andra i princip inte har någon skolbakgrund alls.
Alla eleverna får en individuell studieplan, och gymnasiet har särskilda studiehandledare som kan elevernas modersmål.
Finns det tillräckligt med resurser?
– Ja, vi har fått ganska bra med pengar från staten för att klara av situationen. Problemet är att vi har lärarbrist i landet.
Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef, nämner också svårigheterna med rekrytering av personal som den största utmaningen. Något som inte bara är ett problem på IM-programmet – utan i hela skolväsendet.
Det allra största programmet på gymnasiet, enligt Skolverkets siffror, är samhällsvetenskapsprogrammet som totalt har 55 100 elever i hela landet. Därefter kommer naturvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet.
Det här läsåret går totalt 339 400 elever i gymnasieskolan, vilket är en ökning med 16 300 elever sedan förra läsåret. Till största delen beror det på att eleverna blivit fler på just språkintroduktionsprogrammet.
– Även om det kan vara tufft att ta emot många nyanlända är det viktigt att inte tumma på utbildningens kvalitet. Ge eleverna individuella studieplaner med tydliga mål och satsa på att utveckla deras andra ämneskunskaper samtidigt som de lär sig svenska, säger Anna Österlund.