Var tredje ungdom lämnar kommunen

I 20-årsåldern blir längtan bort för stor för många ungdomar i Västerviks kommun. Nära en tredjedel av ungdomarna i den åldersgruppen flyttar, enligt statistik från SCB.

Västervik2005-11-29 00:25
Det är tidningen Dagens Samhälle som gjort en statistikkörning på hur ungdomar flyttar i Sverige.
Man har jämfört hur många ungdomar det fanns i åldern 15-19 år 1999 med hur många ungdomar i åldern 20-24 år som fanns kvar fem år senare. I Västerviks kommun hade gruppen minskat med 31 procent.
Utflytningen av Västerviksungdomar kan ha varit ännu större men kompenserats av inflyttning. Statistiken visar ändå att kommunen har svårt att attrahera ungdomar i 20-25-års åldern.
Västervik är inte ensamt. Av landets 289 kommuner förlorar 252 av dem ungdomar.

För Bruno Nilsson, utvecklingsledare på Västerviks kommun, kommer inte statistiken som en överraskning.
- Vi vet att vi förlorar invånare i den åldern. Istället har vi en nettoinflyttning av barnfamiljer, och det har vi haft under lång tid.
Enligt honom finns det två faktorer som är viktiga om man ska behålla ungdomarna: Jobb och utbildning.
- För oss är det framförallt utbildning som gör att vi förlorar ungdomar. Utbildning är den vanligaste orsaken till att man flyttar.

Samtidigt verkar politikerna i Västervik åtminstone till viss del ha accepterat att kommunen har svag attraktionskraft när det gäller den här åldersgruppen. En ledande politiker har tidigare sagt att det är bra om ungdomar ger sig ut och "ser sig omkring", men att det är bra om vi kan få dem att återvända till Västervik när de blivit äldre.
Bruno Nilsson har hört samma tongångar från flera politiker.
- Och det är bra om man med det menar att vi ska försöka locka människor till Västervik när de utbildat sig och bildat familj.

De kommuner som är allra attraktivast är universitets- och storstäder. Lund toppar. På fem år fördubblas antalet ungdomar. Enkelt uttryckt så flyttar det två universitetsstudenter till staden för varje ungdom som flyttar bort.
På fjärde plats återfinns en stad som förmodligen lockar många Västerviksungdomar till sig: Linköping.
Två Smålandsstäder är också duktiga på att locka ungdomar till sig: Kalmar och Växjö. Högskole- respektive universitetsstad.

Hur går det då för de kommuner i våra omgivningar som inte har några högskolor?
Bäst klarar sig Oskarshamn. Kommunen förlorade bara 14,6 procent av sina ungdomar under femårsperioden. Även Vimmerby klarar sig hyggligt: -18,7 procent.
Rockfestival och högskoleutbildning med rockanknytning till trots: Hultsfreds kommun tappade en fjärdedel av sina ungdomar under perioden.
Allra värst är det på Östgötasidan av länsgränsen. Valdemars­vik, Kinda, Åtvidaberg och Söderköping förlorade alla runt 40 procent av sina ungdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om