"Våra barn blev sjuka av halvfabrikatsmaten"

Kajsa, 6, och Peyton, 3, i Västervik ser ovanligt pigga och friska ut. Annat var det för ett par år sedan. Då kom nästan allt de åt ut lika snabbt. I dag växer systrarna bra sedan de nu även i skolan får hemlagad mat gjord på obesprutade råvaror utan tillsatsämnen.

Festkväll. Pappa Morgan tar ut fyra egenhändigt bakade, vegetariska pizzor med vitlök och mycket annat mumsmums ur ugnen.

Festkväll. Pappa Morgan tar ut fyra egenhändigt bakade, vegetariska pizzor med vitlök och mycket annat mumsmums ur ugnen.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2010-10-04 00:00
Morgan Andersson träffade sin blivande fru Beverly, som i dag har efternamnet Laing Andersson, hösten 1999 då han var dykinstruktör på Hawaii. - Jag pluggade och arbetade sexton år i USA. I februari 2008 flyttade vi till Sverige med Peyton och Kajsa, berättar han. Flickorna har sedan födseln ätit ekologisk mat, druckit opastöriserad mjölk etc. De hade aldrig fått i sig besprutade livsmedel eller färg- och konserveringsmedel. - När började på dagis i Sverige började magproblemen. Kajsa gick på toa själv. Väldigt ofta. Lilla Peyton förbrukade 12-14 blöjor per dag. - Förskolepersonalen blev alltmer orolig över Peyton och hennes diarréer. En treåring ska växa och bli större men hon blev bara allt magrare. Även storasyster Kajsa hade ihållande magproblem och gick upp dåligt i vikt. Flera undersökningar gjordes av flickorna, bland annat på Västerviks sjukhus. Systrarna var inte överkänsliga mot vare sig gluten eller mjölkprodukter. De kunde äta fil och müsli veckor i rad utan problem. - Kommunens kostchef Gunilla Ekfeldt har hela tiden varit väldigt förstående. Efter ett läkarintyg får våra flickor nu speciellt lagad mat varje dag från köket på Gertrudsvik. Mat lagad av råvaror utan tillsatser. De tål helt enkelt inte halvfabrikat. - Nu får de kycklingbaserad pytt i panna, och en bit av en vildfångad torsk i stället för halvfabrikatet fiskpinnar. Nu mår de jättebra. Det är just sådan mat hela familjen ätit i många år. Morgan och Beverly lagar all mat från grunden. Med rena råvaror. - Det är viktigt vad vi stoppar i oss. När vi handlar kollar vi alltid på förpackningarna vad produkten innehåller. Blir det inte dyrare och mer tidskrävande att alltid leta efter ekologiskt?
- Man handlar ju ungefär samma saker varje vecka och lär sig snabbt var allt står i hyllorna. Kanske blir det något dyrare, men å andra sidan säljs ekologiska produkter oftast i mindre förpackningar. Då behöver man aldrig slänga något. - Det kan också vara värt några kronor extra att vi nästan aldrig är sjuka. Vad är det ni främst undviker?
- Till exempel alla E-ämnen. De som slutar på 300 är inte så farliga, men konserveringsämnet E 250 i all korv anser jag vara direktlänkat till cancer, säger Morgan Andersson. När Beverly öppnar familjens kylskåp står rader av ekologiska produkter på hyllorna: smör, potatis, bröd, kött, tomatsås. Mjölken är opastöriserad. Det, gröna, hus familjen bor i har extra vattenreningsfilter. - När vi äter pommes, vegetarisk pizza eller köttbullar gör vi alltid maten själva, långsamt från grunden. Halvfabrikat från mikron tappar 95 procent av sitt energiinnehåll och blir bara bukfylla. Matmolekylerna klarar inte den snabba uppvärmningen i mikron, förklarar Morgan. Familjen äter kött, men aldrig fläsk eftersom dagens grisar får i sig en hel del steroider för att växa snabbt. - Sjuk är inget man behöver vara. Vi äter oss friska, det är vi helt säkra på, säger Beverly och Morgan som i trädgården driver fram egna, ekologiskt odlade tomater, basilika, bönor, sockerärtor, gurka, brysselkål, persilja, potatis och gräslök. Allt obesprutat. - Småkrypen får gärna vara med och knapra lite på ett hörn av grönsakerna. Det gör inget att de ser lite fula ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om