"Våra barn blev sjuka av halvfabrikatsmaten"
Kajsa, 6, och Peyton, 3, i Västervik ser ovanligt pigga och friska ut. Annat var det för ett par år sedan. Då kom nästan allt de åt ut lika snabbt. I dag växer systrarna bra sedan de nu även i skolan får hemlagad mat gjord på obesprutade råvaror utan tillsatsämnen.
Festkväll. Pappa Morgan tar ut fyra egenhändigt bakade, vegetariska pizzor med vitlök och mycket annat mumsmums ur ugnen.
Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand
- Man handlar ju ungefär samma saker varje vecka och lär sig snabbt var allt står i hyllorna. Kanske blir det något dyrare, men å andra sidan säljs ekologiska produkter oftast i mindre förpackningar. Då behöver man aldrig slänga något. - Det kan också vara värt några kronor extra att vi nästan aldrig är sjuka. Vad är det ni främst undviker?
- Till exempel alla E-ämnen. De som slutar på 300 är inte så farliga, men konserveringsämnet E 250 i all korv anser jag vara direktlänkat till cancer, säger Morgan Andersson. När Beverly öppnar familjens kylskåp står rader av ekologiska produkter på hyllorna: smör, potatis, bröd, kött, tomatsås. Mjölken är opastöriserad. Det, gröna, hus familjen bor i har extra vattenreningsfilter. - När vi äter pommes, vegetarisk pizza eller köttbullar gör vi alltid maten själva, långsamt från grunden. Halvfabrikat från mikron tappar 95 procent av sitt energiinnehåll och blir bara bukfylla. Matmolekylerna klarar inte den snabba uppvärmningen i mikron, förklarar Morgan. Familjen äter kött, men aldrig fläsk eftersom dagens grisar får i sig en hel del steroider för att växa snabbt. - Sjuk är inget man behöver vara. Vi äter oss friska, det är vi helt säkra på, säger Beverly och Morgan som i trädgården driver fram egna, ekologiskt odlade tomater, basilika, bönor, sockerärtor, gurka, brysselkål, persilja, potatis och gräslök. Allt obesprutat. - Småkrypen får gärna vara med och knapra lite på ett hörn av grönsakerna. Det gör inget att de ser lite fula ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!