1 096 566 kronor. Så mycket mer är snittvillan i Västervik värd idag jämfört med för tio år sedan. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.
Det innebär alltså att den som köpte sin villa för tio år sedan har sett en genomsnittlig värdeökning med 5,5 procent per år.
Vill man verkligen få värdeökningen klar för sig kan man också konstatera att huset har ökat i värde med ungefär 300 kronor per dygn, vilket nog måste ses som en god investering för dem som har den möjligheten.
Anette Eliasson är mäklare och franchisetagare på Länsförsäkringar i Västervik.
Hon säger att man måste tänka på flera saker när man jämför hur priset har utvecklats. Bland annat handlar det i Västerviks fall om hur många nybyggda villor som säljs. De är dyrare och driver upp priserna i en jämförelse. Och de senaste åren har flera områden exploaterats, och man bygger nytt nu än på många år.
– Senast vi hade så många nybyggen var nog under 50-talet, det påverkar så klart priset och då även snittpriserna. Det är dyrare hus som byggs och säljs.
Trots det ser hon så klart också att priserna gått upp, det gör de ofta över tid.
– Jag har ju självt följt det här sedan jag började 1998 och visst ökar värdet, så är det ju. Det har de gjort under lång tid och ganska stabilt och jämnt skulle jag säga. Om man jämför med exempelvis storstäderna är svängningarna inte lika stora.
– Här är det mer en stabil uppgång över tid. Där kan ju priserna öka väldigt mycket under ett år, för att sjukna kraftigt nästa.
Så här det ut om man jämför med våra grannkommuner:
Västervik: Snittpris idag = 2 384 395 kr (1 096 566 kr, +71 procent)
Vimmerby: Snittpris idag = 1 503 429 kr (+568 637 kr, +89 procent)
Oskarshamn: Snittpris idag = 2 304 750 kr (635 023 kr, +47 procent)
Åtvidaberg: Snittpris idag = 2 139 372 kr (867 722 kr, +85 procent)
Kinda: Snittpris idag = 2 139 372 kr (867 722 kr, +85 procent)
Valdemarsvik: Snittpris idag = 1 727 000 kr (639 371 kr, +56 procent)
I snitt har Sveriges villapriser gått upp med 60 procent, motsvarande drygt 1,4 miljoner kronor, enligt en färsk rapport från Svensk Mäklarstatistik. Inflationen har under samma tid varit sammanlagt drygt 30 procent.
Finns det någon nackdel med att det blir dyrare att köpa hus, att priserna stiger?
– Om man är ny på bostadsmarknaden och ska in så är det så klart svårare om priserna är högre. Då är det ju ett problem. Men generellt är det väl som med börsen, stiger priserna är det bra för orten.
– Det som inte vore bra är ju om det inte är attraktivt att bo där, och priserna faller.
Anette Eliasson håller inte helt med om att hus generellt blivit en miljon dyrare att köpa, det är att förenkla, menar hon.
– Man måste ta in exempelvis renoveringar med. Om man köper ett hus och renoverar så stiger värdet. Året efter är huset värt mer, så klart. Som säljare tycker man sedan att huset är nyrenoverat i sju år, men det tycker inte en köpare. Unga köpare idag tycker att ett kök som är tio år gammalt måste renoveras. Det påverkar priset men skapar också en ojämn bild på värdet, beroende på vilket perspektiv man har.
– Det man måste komma ihåg är att varje hus är unikt, och dess värde med. Men visst, priserna har stigit och ser man strikt till snittpris på försäljningar ser det ut att stämma, även att det ligger många faktorer bakom att det ser ut som det gör.