Det började som en diskussion på redaktionen. Vad var bäst? Bergvärme eller luftvärmepump?
Något entydigt svar får vi inte från Mikael Nyman.
- Jag brukar uppmana dem som kommer till mig att ställa sig några frågor: Vad förbrukar jag i dag, och vad är det jag betalar för?
Det gör att svaren kan bli helt olika beroende på om du står i begrepp att bygga nytt, eller har ett gammalt hus med höga uppvärmnigskostnader.
Han fortsätter att räkna upp faktorer som kan påverka valet. Planlösningen i huset kan ha betydelse. Livsmönstret, om man ofta lämnar huset utan tillsyn är en annan.
Många nybyggen i dag är så energisnåla att det kan vara svårt att räkna hem värmeslag som kräver större investeringar - till exempel bergvärme. Det har gjort luftvärmepumparna populära.
- Där bör man titta på planlösningen. En luft/luft värmepump funkar bäst i hus med öppen planlösning, säger Mikael Nyman.
Om det är svårt att peka ut det bästa alternativet är Mikael Nyman desto stadigare på rösten när det gäller att peka ut det sämsta alternativet: Oljepumpen.
Installeras det nya oljepannor i dag?
- De är på utgång, men det finns fall där man ändå väljer en oljepump.
I Västerviks kommun kan det handla om äldre hus på landsbygden där huspriserna är låga, och huset redan värms upp med olja. När det är dags att byta pump håller man fast vid den befintliga lösningen och köper inte sällan en bättre begagnad pump för att hålla nere investeringskostnaden.
Anledningen är att det inte är säkert att man får tillbaka en miljövänlig investering vid en försäljning av huset.
- Det är framförallt äldre människor som vet med sig att de kanske inte ska bo så länge till i huset som gör så, säger Mikael Nyman.
Däremot ser han inget ekonomiskt skäl till att välja olja på platser där husmarknaden är hetare. Där får man tillbaka en klok uppvärmningsinvestering vid en försäljning.
Vad kan den som bor i ett äldre hus göra för att få ner sin energikostnad?
Nyman tycker att man ska börja med att titta på energiläckaget. Först och främst en takisolering.
- Har man "mössa" på huset när det blir kallt. Fönstren kan vara en annan källa till läckage.
Han talar också om att hela tiden hitta sätt att ta vara på den energi som alstras.
- Skaffar du dig en "myskamin" kan du koppla på det till det vattenburna systemet i huset för att ta vara på energin från kaminen, säger Nyman.
En bra start enligt honom, för den som antingen ska bygga nytt, eller tycker att energikostnaderna i det befintliga huset är för höga är att gå till energimyndigheten.se. Där finns ett hjälpmedel för att räkna ut din egen energikalkyl.