Varning för svaga isar
Vindstilla under natten och flera minusgrader. När folk vaknade upp efter nyårshelgen så fanns det is på de flesta av fjärdarna i Västerviks kommun. Solen lyste med sin närvaro och folk tog fram sina kameror.
Svaga isar. Isar skall man alltid ha respekt för och än är det för tidigt att ge sig ut på skärgårdens fjärdar hur lockande det än kan se ut. Foto: MATILDA AHL
Foto:
Snö på isen medför en ytterligare risk. Kontrollen av isens hållbarhet försvåras. Snö isolerar också vilket innebär att strömmande vatten kan försvaga isen på platser som kan vara mycket svåra att upptäcka.
Svenska Livräddningssällskapet uppger att en kärnis skall vara minst 10 cm för att kunna betecknas som säker att gå eller åka på. Is som bildas i samband med snöfall bör vara minst 15 cm för att vara säker att vistas på.
Med fart kommer man långt ut på tunn is. Om isen då brister har man stora problem att ta sig tillbaka till säker is och räddning. Hjälpinsatser blir också mycket riskfyllda.
"Prova alltid och ofta isens tjocklek med en ispik. Ha isdubbarna rätt fastsatta runt halsen och vistas aldrig på isen utan sällskap."
Visdomsord från Svenska Livräddningssällskapet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!