Varningen: Barngrupperna i förskolan kan bli ännu större

Större barngrupper i förskolan, mindre personaltäthet i skolan – och en större utmaning i att ge barn och elever det stöd de behöver. Det kan bli konsekvensen om budgetförslaget inför kommande år blir verklighet, varnar barn- och utbildningschefen Magnus Bengtsson. 

Magnus Bengtsson är barn- och utbildningschef Västerviks kommun och har tagit fram remissvaret.

Magnus Bengtsson är barn- och utbildningschef Västerviks kommun och har tagit fram remissvaret.

Foto: Anna Erlandsson

Västervik2025-05-21 03:00

Enligt förslaget ska barn- och utbildningsverksamheten minska budgeten med 11,8 miljoner kronor jämfört med i år. I år fick man dessutom ett extrastöd på drygt 20 miljoner, så i praktiken blir det en minskning på 32 miljoner. Det kommer att bli kännbart i skolor och förskolor, enligt Magnus Bengtsson. 

I det remissvar som barn- och utbildningsnämnden lämnat in till kommunstyrelsen beskriver han hur det skulle slå mot verksamheterna. Totalt skulle man behöva minska personalstyrkan med 45-55 tjänster, inklusive den minskning som blir på grund av att eleverna och barnen blir färre. 

Mindre bemanning betyder större grupper i förskolan, mindre personaltäthet i skolan och större utmaningar att tillgodose barn och elevers behov av stöd. Budgetförslaget ger inte heller utrymme att stärka arbetet med till exempel tidiga stödinsatser. 

– Detta är uteblivna förstärkningar som i sämsta fall också kan bli kostsamma i förlängningen, skriver Magnus Bengtsson.

När VT ber honom utveckla det säger han att ett budgetarbete alltid innebär svåra avvägningar; 

– Man måste hantera budgeten under löpande år och jobba klokt utifrån de resurser vi har, men jag lyfter fram att om vi inte möter upp barnens behov som vi ska kan det bli kostsamt längre fram. 

Du skriver också att det blir en större utmaning att tillgodose barns och elevers behov av stöd. 

– Det måste vi givetvis göra, vi kommer att jobba hårt och hitta lösningar för att ge barnen det lagstadgade stödet. Men det blir svårare att hitta riktigt bra lösningar i en begränsad budget. 

Det nämns också att både gymnasiet och Komvux kan behöva lämna ifrån sig "betydande ramtilldelning" för att hjälpa förskolan och grundskolan ekonomiskt inför 2026. Det skulle i sin tur kunna påverka gymnasiet och Komvux möjligheter att behålla den verksamhet man har idag.

Vad det skulle kunna innebära i praktiken kommer man att återkomma längre fram, om det blir aktuellt, enligt Magnus Bengtsson. 

– Men det kan vara så att vi måste flytta pengar från olika verksamheter, från Komvux och gymnasiet till förskolan till exempel, där barnantalet minskar mest. 

En enig barn- och utbildningsnämnd har ställt sig bakom skrivelsen från barn- och utbildningsförvaltningen.

Budgeten för 2026 tas upp i kommunfullmäktige den 17 juni.

Barngruppsstorlek

Skolverket bedömer att små barn bör vara max 12 barn per grupp.

Äldre barn i förskoleåldern kan vara 15 barn per grupp.

Enligt kommunens egen statistik, den senaste från 2023, går endast 24 procent av 1-3-åringarna i Västerviks kommun i en barngrupp med 12 barn eller färre. Bland 4-5-åringarna är det ännu färre som, där går bara 13 procent av barnen i en grupp med max 15 barn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!