Vårvärme när julmässan öppnade

Det rådde näst intill shortsväder på torsdagen, med 13-14 plusgrader, då portarna slogs upp till 2007 års julmässa på Gränsö slott.
- Mässan har aldrig varit så fullbokad som i år, säger arrangören Per Johansson.

Tomtar och änglar. Bibi Larsson från Skåne har tillverkat allehanda små fina tomtar och änglar i två decennier. Nu i helgen ställer hon ut vid julmarknaden på Gränsö.

Tomtar och änglar. Bibi Larsson från Skåne har tillverkat allehanda små fina tomtar och änglar i två decennier. Nu i helgen ställer hon ut vid julmarknaden på Gränsö.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-11-02 00:25
Mässan har publikmässigt vuxit år för år och med detta tycks också en ökad popularitet hos utställarna följa. I årets julmässa, som pågår fram till och med söndag, deltar inte mindre än 70 utställare. Det är just publikgensvaret som gjort att årets julmässa utökats med en dag.

Av utställarna är 45 hantverkare och 25 matförsäljare. Här finns bland annat ett flertal slöjdare och tomtetillverkare som säljer sina egenhändigt tillverkade halmbockar, tomtar, änglar med mera. Och här finns ett enormt utbud av läckerheter för smaklökarna.
Till exempel ostar, ostkaka, bröd, korvar, enbärsmust, glögg, godis, marsipan, lutfisk, isterband och skinkor. Även kalvdans passar bra till tonerna av sprittande julmelodier. Det mesta i matväg är hemlagat från gårdsföretag från hela landet.
- Gränsös julmässa håller hårt på kvalitet och på att bara eget hantverk får ställas ut och säljas, säger Per Johansson.
Men, håller sig verkligen all mat i två månader fram till julhelgen?
- Inga problem. Våra färska, lufttorkade spekekorvar med vitlök, vit-, svart- eller grönpeppar blir bara godare med tiden. Två månaders lagringstid gör att de blir perfekta lagom till jul, säger Mia Engström från Svenskt Mathantverk.

Hon berättar att all "spekemat" - det vill säga mat som ej är tillagad utan rökt, saltad eller lufttorkad - har lång hållbarhet.
- Den håller sig tills den tar slut. Man får bara ha en lite vassare kniv. Spekekorv ska förvaras hängande fritt i köket. Då håller den ett år. Med plast omkring sig i kylskåpet dukar den snabbt under i sin egen fukt.
Mia Engström tycker inte det är svårt att uppleva den verkliga julkänslan i kroppen så här långt före jul. Gränsö är hennes tredje julmässa i år sedan premiären i Värnamo för två veckor sedan.

En bit längre bort på det glöggdoftande slottsområdet träffar vi Bibi Larsson från Limhamn i Skåne vid ett stånd. Efter 24 år som förskollärare satsade hon på en helt ny karriär som tillverkare av härliga små tomtar av alla storlekar och typer.
- Det har jag hållit på med i tjugo år nu. Jag gör gårds-, hus-, skepps- och skogstomtar för att bara nämna några, säger Bibi som har mycket sagor kring sina tomtar och gärna berättar för både vuxna och barn om vilken betydelse olika tomtar har.
Hon skickar också med individuella "skötselråd" till varje tomte. Hur de dagligen vill bli kliade i skägget etc.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om