Västervik aktuellt för vindkraftverk

Vind på sju meter per sekund, landhöjder och stora områden. Det är goda förutsättningar för att bygga nya vindkraftverk i Västervik och andra kommuner i Kalmar län tycker länsstyrelsen.

Kraft från ovan. Riksdagsledamot Agne Hansson (c) från Västervik tror på vindkraften som ny energikälla. Foto: Anders Liljegren

Kraft från ovan. Riksdagsledamot Agne Hansson (c) från Västervik tror på vindkraften som ny energikälla. Foto: Anders Liljegren

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-07-04 00:25
Enligt länsstyrelsen bör det vara möjligt att producera upp till 3TWh el per år från vindkraftverk i Kalmar län.
- Som det ser ut nu kan Kalmar län komma att stå för 30 procent av regeringens målsättning till 2015 och Västervik kan bidra positivt till den målsättningen, säger Agne Hansson (c), regeringens vindkraftsamordnare.

Agne Hansson tror även att regionen skulle dra nytta av att få fler vindkraftverk.
- Det finns en enorm potential för sysselsättning, dels inom forskning men även för företag som tillverkar komponenter till vindkraftverk. Det skulle kunna ge 3 000 nya jobb i landet, och Kalmar län ligger ganska långt framme i utvecklingen idag. Det är goda förutsättningar för att att många jobb skulle hamna där.

Länsstyrelsen vill nu att länets kommuner ska analysera var det är lämpligast att bygga nya vindkraftverk. De ska enligt länsstyrelsen byggas där det finns en vind på över sju meter per sekund och minst en kilometer från närliggande bebyggelse.
- Redan nu har riksdagen beslutat att satsa rejält på en storskaligt omfattning. Nu ska man pröva lokaliseringen av vindkraftverk även där det finns motstridiga intressen. Vindkraftverk anses fortfarande som störande för miljön, men frågan ska prövas i olika kommuner, länsstyrelser och även av regeringen utifall det är fråga om ett stort omfång, säger Agne Hansson.

I dag står vindkraftverken för en energiutvinning på 0,9 TWh. Enligt regeringens mål ska utvinningen öka till 10 Twh till 2015. Det innebär att vindkraftverken kommer att svara för mer än 50 procent av de 17 TWh som den förnybara energin ska stå för 2015. En målsättning som Sverige skulle kunna klara om alla förutsättningar vore på sin plats.

- Det finns två problem. Det finns inga svenska tillverkare av vindkraftverk, utan de produceras i huvudsak i Europa. Det innebär att det är svårt att få tag på vindkraftverk. Den vindkraftspark som E.ON planerar i Kalmarsund kan inte få tag på vindkraftsverk förrän 2007-2008, säger Agne Hansson.
- Det är inte alltid det finns elnät som klarar att frakta elen heller, och det största problemet är i mellersta och norra Sverige. Det problemet har inte Västervik.
- Nätkapaciteten är bra, det största hindret är väl att det finns ett miljöskyddsområde. Natur och miljö kan möjligen vara ett hinder, säger Agne Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om