Västervik använder ingen Kinasten

Svenska kommuner köper stenprodukter från Kina. Det var en omdebatterad nyhet i helgen eftersom stenarbetarna i Kina inte har någon arbetsmiljö värd namnet. Västerviks kommun har dock rent mjöl i påsen.

Stenen blommar. Västerviks kommun har en egen depå med gatsten som tidigare legat på stadens gator och efter hand läggs tillbaka där det behövs. Foto: MATILDA AHL

Stenen blommar. Västerviks kommun har en egen depå med gatsten som tidigare legat på stadens gator och efter hand läggs tillbaka där det behövs. Foto: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-05-04 00:25
I Västerviks kommun har det alltid funnits gott om sten, stenhuggerier och brytningsplatser för sten.
- När det gäller gatsten så tar vi även till vara på allt som grävs upp i samband med gatuarbeten i stan, säger arbetsledare Erik Holm på tekniska förvaltningen. Stenarna förvarar vi på ett särskilt område på deponeringsanläggningen vid Målserum.

När det är dags att lägga ny gatsten så har kommunen så att säga redan egen sten att tillgå. Även den så kallade borgmästarstenen som det finns gott om i centrum. En kantsten som är 30 cm bred. Den vanliga råkantstenen är bara 12 cm bred.
Men alla de stora arbeten som pågått och pågår i centrum med gågator och Fiskaretorget kräver sten från även annat håll.
- Betongstenen köper vi från S:t Eriks Betong i Vara i Västergötland där den tillverkas, säger Erik Holm.

Västerviks kommun anlitar även Bohus Gatsten och Kantsten AB i Göteborg varifrån köpt specialsten i form av pollare och annat.
Lars-Göran Magnusson är försäljningschef på Bohus Gatsten och Kantsten.
- Vi har i huvudsak svensk sten och det Västervik köpt är från Bohuslän. Vi har flera ställen att tillgå och ett 50-tal egna stenhuggare.
Men Lars-Göran Magnusson tillstår dock att företag importerar sten. Även från Kina.
- Det rör sig om gatsten från Portugal och kantsten från Kina.

- Eftersom jag fått reda på ditt ärende i förväg så har gått igenom orderböckerna och sett vad Västerviks kommun köpt. År 2003 köpte Västervik faktiskt en speciell kantsten som var tre meter och den var ursprungligen från Kina men ursprungslandet kände inte Västervik till.
Vad som uppmärksammats är den dåliga arbetsmiljön för stenarbetare i Kina.
- Förhållandena är olika i alla länder, säger Lars-Göran Magnusson. När det gäller det företag vi anlitar i Kina så har vi varit där och bistått med ordentliga arbetskläder och skyddsutrustningar av olika slag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om