Västervik förebild för narkotikabekämpning
Bodström imponerad av polisens arbete med narkotikahärvan bland unga.
Justitieminister Thomas Bodström var imponerand av Västervikspolisens narkotikaframgångar. Foto: ANDERS STEINER
Foto: Fotograf saknas!
Det är ovanligt att man lyckas komma så här långt. Det klarar man bara med ett metodiskt och skickligt polisarbete, förklarade han vid tisdagens besök i Västervik.
Bodström kommer nu att ta med sig erfarenheterna som ett positivt exempel och han tror att Rikspolisstyrelsen kan komma att ta fasta på de metoder som använts. Bland annat har polisen jobbat hårt med att kartlägga både utbudet och efterfrågan av narkotika.
Hos polisen fick Thomas Bodström en grundlig genomgång av arbetsmetoder och organisation för narkotikabekämpning. Tommy Ekström från länets narkotikarotel redogjorde för vad som hänt sedan polisen fick de första tipsen i början av januari. Sedan dess har 35 ungdomar misstänkts för inblandning i narkotikahärvan. Av dem var de flesta helt okända för polisen.
Thomas Bodström ser mycket allvarligt på att så många ungdomar använder droger.
Det är tragiskt, men ingen överraskning, säger han.
Även om en del röster vill se en liberalisering av svensk drogpolitik, åtminstone vad gäller eget bruk, tror Thomas Bodström att de allra flesta ungdomar tar avstånd från narkotika.
-Faran ligger i att den del som använder narkotika har en romantisk syn på det och tror att det inte är farligt. Det är väldigt oroväckande, menar han.
Han tror att en attitydförändring måste till för att komma tillrätta med problemen.
Det måste bli ute att använda droger, säger han.
I sitt arbete med att nysta upp narkotikahärvan i Västervik, har samarbete varit en ledstjärna. Gymnasieledningen kopplades tidigt in, föräldrar informerades och aktiviteter anordnades för både ungdomar och föräldrar.
Thomas Bodström menar att det är helt rätt väg att gå.
-Fler måste engageras i det brottsförebyggande arbetet. Det går inte bara att vänta på att polisen ska komma, säger han.
Han tror att det är oerhört viktigt med information till föräldrar, så att de lär sig uppfatta de signaler som kan tyda på att deras barn använder narkotika.
-För de flesta föräldrar är det helt otänkbart att deras son eller dotter använder narkotika. Men ändrad attityd och nytt umgänge kan vara klara varningssignaler, likaså om en 16-åring börjar komma hem klockan fem på morgnarna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!