Peter Melander betraktar det som en milstolpe för verksamheten att Transportstyrelsen nu har tagit det här beslutet. Det innebär att Västervik blir först i landet med geozoner, där drönare får flyga.
Melander är projektledare för Edit 3.0, som handlar om elflyg och drönare i samhällets, järnvägens och Trafikverkets tjänst. På onsdagen var han en av flera inbjudna som visade hur drönare kan användas för sådana här ändamål. Det skedde vid en pressträff intill E22 i Mommehål.
– I dag har vi det första konkreta exemplet på vad det innebär att ha ett sådant här tillstånd från Transportstyrelsen, sa Peter Melander.
Tack vare att zonerna nu har fastställts, går det att öva där, trots att det samtidigt pågår en militärövning i området.
Det övergripande området – testbädden – är på sex gånger fyra mil, och är indelat i tre lika stora zoner. En av dem omfattar bland annat fälten i Mommehål.
Christian Thorvaldsson från räddningstjänsten i Västervik övade där på onsdagen, med en drönare som utrustats med värmekamera. Han berättar att de använder drönare ganska mycket, till exempel för att hitta glödbränder eller försvunna personer, vid drunkningstillbud och oljeutsläpp och för att dokumentera olycksplatser vid trafikolyckor.
– Vi har ett eget övningsområde vid brandstationen, men här har vi ett mycket större område att flyga på, och nu behöver vi bara säga till dagen innan att vi vill öva här, säger han.