Västervik har fått en av de fräschaste hallerna i landet

Tid har det tagit och pengar har det kostat. Resultatet har dock blivit att Västervik just nu har en av landets fräschaste bowlinghallar.
- Nu är äntligen allt klart, säger Ulf Nilsson som tillsammans med Göran Bjerman driver bowlinghallen.

Nöjda. Det har tagit sin tid och kostat mycket pengar men nu kan Ulf Nilsson och Göran Bjerman som förestår Västerviks Bowlinghall andas ut och konstatera att allt är i sin ordning. Även i den nya möteslokalen.

Nöjda. Det har tagit sin tid och kostat mycket pengar men nu kan Ulf Nilsson och Göran Bjerman som förestår Västerviks Bowlinghall andas ut och konstatera att allt är i sin ordning. Även i den nya möteslokalen.

Foto:

Västervik2005-11-15 08:29
De sista arbetsinsatserna gjordes för bara någon vecka sedan. Exempelvis skulle handikapphissen inspekteras och godkännas. Den blev godkänd och nu har alla tillgänglighet till banorna.
Banor som nu är tolv till antalet efter utbyggnaden med fyra banor. De senare kan användas även under helger när det pågår seriespel intill.
- När det blir fråga om viktiga matcher så kommer vi att kunna skärma av för att ingen skall störas, säger Göran Bjerman. Med tolv banor kan vi dessutom ha en bättre planering.

Mycket populärt på senare år har blivit att helt enkelt hyra en bowlinghall en kväll och ha lite roligt i samband med lite kamratspel på banorna, i föreningar och företag med mera.
I Västervik finns nu en större möteslokal i bowlinghallen med servering som kan utnyttjas.
- Den är vi mycket nöjda med liksom de nya omklädningsrummen med bastu och annat.
I tio år har Ulf och Göran haft om- och tillbyggnadstankarna i bakhuvudet.
- Så kom vi fram till en bra lösning med kommunen och arbetet kunde påbörjas.
Ett arbete där den egna insatsen och frivilligt arbete varit imponerande stort.

Bowlingen har ända sedan 1943 varit en stor sport och fritidsintresse i Västervik. Kanske dags att friska upp minnet lite hur det hela startade.
Torsdagen den 7 maj 1942 så var redaktören Johan Preutz från Stockholm här och talade varmt för bowling, hur man kunde starta klubbar, ekonomi och medlemssökande till Svenska Bowlingförbundet.
Ett 100-tal personer var närvarande vid mötet och klubbar bildades efter hand i en lång rad. V8, Trill, BK 43, Båken, Vesta, Atlas, Flax och till och med Electrolux IF. I begynnelsen fanns det även en klubb vid namn Stjärnan som dock inte blev så långvarig. Klubbar har sedan upphört eller gått samman och nya har bildats som exempelvis Tjust och Domino.
Johan Preutz hade med sig ett handlingsprogram där den sista paragrafen löd:
"Bowlingen är en klämmig sport som man har mycket nöje av, en allsidig motion och en hobby som ger spänning i en bister tid och framför allt en sport där kamratskapet sättes i främsta rummet och de rent siffermässiga i andra."

Borgmästare Folke Holmberg var den starke mannen bakom idrottshallens tillkomst och direktör Gösta Wassgren var den som såg till att det blev bowlingbanor i den källare som ingen riktigt visste hur man skulle utnyttja.
Gösta Wassgren såg en annons i Stockholms-Tidningen den 3 november 1941 där fyra obetydligt begagnade bowlingbanor, Sveabanorna i Göteborg, med tillbehör var till salu. Med övertalningsförmåga köptes banorna in och bowlingen hade fått fäste i Västervik.
Fyrabanshallen i källaren hade under de flesta år manuell resning av käglorna. 25 öre serien var en god inkomst för det uppväxande släktet.
Den lilla hallen fick så småningom maskiner som reste käglorna och 1969 stod den nya bowlinghalen med åtta banor klar på det vi tidigare kallade sandplanen på Bökensved.
I dag finns det tolv banor i den utomordentligt fina hallen. Jag, undertecknad, var för en tid sedan och besökte en gammal "hemmahall" vid Frölundatorg i Göteborg. Den hallen var inte alls sig lik mot den tiden då det bar iväg till SM-guld med IFK Göteborg.
Nu ligger Västervik steget före.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om