När antalet gamla ökar under åren som kommer lär inte de läkare som är specialiserade på gamlas sjukdomar räcka till, spår Svensk Geriatrisk förening.
Geriatrik är läran om äldres sjukdomar.
Som om det inte vore nog att antalet äldre blir fler, så är många av de yrkesverksamma geriatrikerna i dag själva nära pensionsåldern.
Christer Björkegren, chef för Västerviks sjukhus, stämmer in i att specialistläkare inom geriatrik är svåra att hitta, och kan bli ännu svårare att hitta i framtiden:
- Men just nu ser läget bra ut i Västervik. Vi har tre läkare med specialistkompetens på geriatrik och ytterligare två läkare som jobbar på den geriatriska avdelningen. Åldermässigt är ingen av dem nära pensionen. Skulle någon av dem sluta kan det bli problem.
Just nu ser ändå läget ljust ut. I oktober införde sjukhuset ett nytt sätt att arbeta, med ett så kallat äldreteam.
- Det består av flera yrkesgrupper. Till exempel läkare, apotekare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter. Meningen är att de ska besöka sjukhusets övriga avdelningar och träffa äldre patienter, berättar Johanna Östberg, projektledare.
Ett exempel kan vara ett benbrott på ortopedavdelningen. Äldreteamet går igenom patientens förhållanden. Kanske beror benbrottet på en fallolycka? Då kan en arbetsterapeut gå igenom hur det ser ut i hemmet, kan man förebygga risken för nya olyckor på något sätt? Arbetsterapeuten har kontakt med hemsjukvården i kommunerna. Apotekaren i teamet kan gå igenom medicineringen. Det kan finnas mediciner som kan leda fram till yrselanfall.
I teamet finns en nutritionist som går igenom patienternas näringsintag.
- Undernäring är vanligt bland äldre, berättar Johanna Östberg.
I höst man gjort dagliga besök på ortopedavdelningen. Framöver ska verksamheten utökas med ytterligare avdelningar på sjukhuset. Närmast i tur är avdelning 4, medicin.