Västervik tittar på helheten

Fler kvinnor måste få bli brandmän, anser Räddningsverket. Därför överger nu Stockholm, Malmö och Göteborg sina onödigt hårda fysiska tester som utestänger kvinnor. - Här i Västervik vägs all kapacitet en sökande har samman. Vi tittar på helheten.

Brandmästare Thomas Öberg i Västervik berättar att räddningstjänsten här låter sökande till brandmansjobb genomgå en lång rad olika fysiska tester. Vi tittar på helheten och en persons totala kapacitet, säger han.Arkivbild: Ellen Kindstrand

Brandmästare Thomas Öberg i Västervik berättar att räddningstjänsten här låter sökande till brandmansjobb genomgå en lång rad olika fysiska tester. Vi tittar på helheten och en persons totala kapacitet, säger han.Arkivbild: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-11-12 00:06
Det säger brandmästare Thomas Öberg i Västervik där man testar kondition och styrka på en rad olika områden. Minst lika vikigt är den sökandes mentala lämplighet.- De får bevisa sina färdigheter i simning, livräddning i vatten, dykning, löpning, situps, armhävningar, knäböj, hävräck med mera. Man ska klara ett visst antal rörelser eller en viss distans på en viss tid. Man behöver inte klara precis alla moment.- Vi tittar på den sökandes sammanlagda förmåga och tar reda på hur mycket man kan "stoppa ned i ryggsäcken". En kvinna kan vara väldigt stark på ett område som väl kompenserar bristande råstyrka. Av Sveriges 6 000 heltidsbrandmän är bara cirka 70 kvinnor. Av 450 brandmän i Stockholms brandförsvar finns inte en enda kvinna.- Det är för dåligt, tycker Anders Axelsson, verksamhetsansvarig på Räddningsverket. Han kritiserar Stockholm, Malmö och Göteborg för sin "onödigt tuffa fystest". De tre storstadskommunernas gemensamma test kräver mer fysisk styrka än många andra kommuner.Framför allt måste man i storstäderna klara ett tufft test i bänkpress med en 30-kilos skivstång. De gränser man satt upp i storstadstestet klaras av ytterst få kvinnor.Redan till nästa år tänker dock Stockholm, Malmö och Göteborg överge sina onödigt hårda tester för att öppna yrket för fler sökande.- Frågan är om storstadstestet är något som yrket kräver, eller om man kunnat sätta de tuffare gränserna på grund av att så många i storstäderna vill bli brandman, frågar sig Anders Andersson.- De fysiska kraven ligger i alla fall i dag så högt att få kvinnor klarar dem.
Rullbandstestet
Ett lagstadgat grundkrav för att bli brandman är att man klarar det rullbandstest som är Arbetsmiljöverkets krav för rökdykning. I rullbandstestet går man på ett rullband med 8 graders uppförsbacke i 4,5 km/tim under sex minuter, med full rökdykarutrustning som väger omkring 24 kg. Hos räddningstjänsten i Västervik krävs dock en fart på 5,6 km/tim.Storstadskommunerna kräver även att den sökande klarar ett tufft test i bänkpress. Det krävs inte i Västervik.Bänkpresstestet innebär att man ligger på rygg på en bänk och lyfter en skivstång på 30 kg. Stången ska lyftas i en takt av 25 lyft/minut. Upp till 39 års ålder ska man klara minst 35 lyft i rad. Mellan 40 och 49 år ska man klara 30 lyft. Är man 50 år eller mer räcker det med 25 lyft i rad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om