Västervik var bättre än både Stockholm och Oslo i IT-index

Västervik kom före de nordiska huvudstäderna när det europeiska projektet mCluster rankade 31 städers tillämpning av informations- och kommunikationsteknik.

Västervik2006-06-01 00:25
Västervik ligger i bakvattnet när det gäller traditionellt infrastruktur som vägar, järnvägar och flyg. Däremot verkar staden vara bättre rustad när det gäller framtidens kommuniktaionsmedel som mobiltelefoni och bredband.
Det fick kommunen två kvitton på vid den stora mässan Internet Global Congress i Barcelona i veckan.
Ett projekt vid Västerviks gymnasium kom på fjärde plats i en tävling om de mest intressanta projekten i Europa inom digital samhällsutveckling.
Västervik hamnade på andra plats när 31 europeiska städers "mobile readiness" (Engelska för "mobil beredskap". reds. övers.). Det betyder att Västervik rankades högre än storstäder som Stockholm, Helsingfors och Oslo, och högre än Öresundsregionen där Köpenhamn och universitetsstaden Lund ingår.
Hur skulle du vilja förklara vad mobile readiness-index är för något?
- Man har jämfört städerna utifrån en rad olika variabler. Bland annat intresset från den politiska ledningen, företagsamheten och infrastrukturen, berättar Stefan Bedin, på Living Labs i Västervik.
Living Labs är ett projekt som arbetar med att ta fram mobila tjänster.
Västervik rankades framförallt högt när det gäller ledarskapet och viljan från den offentliga sektorn när det gäller att delta i utvecklingen av det digitala samhället.

Men det fanns områden där Västervik kan bli bättre. Det gäller inte minst antalet företag som deltar i utvecklingen.
Stefan Bedin tror att Västervik kommer att bli bättre även på den punkten.
- Man kan säga att så här långt har det lagts en grund i Västerviks kommun med utbyggnaden av bredbandet. Nu ska vi försöka få fler företag att jobba med digital utveckling.
Han pekar på att det i dag drivs en distansutbildning på Västerviks högskolecentrum i "IT-användning och samhällsutveckling", en utbildning som förbereder just de yrkesgrupper som behövs för digital samhällsutveckling. Ytterligare en utbildning inom samma område kommer att starta framöver - Informationsdesign.

Vid kongressen i Barcelona fanns flera företrädare för Västervik och Kalmar län på plats. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson och regionförbundets direktör Håkan Brynielsson talade i ett framträdande om hur länet och Västervik jobbar med digital samhällsutveckling.
Från Västerviks gymnasium fanns rektorn Christer Lundh och eleverna Lars Persson och Björn Carlsson på plats. De båda eleverna deltog eftersom de vunnit en innovationstävling. Även projektledare för det prisade projektet på Västerviks gymnasium, Stefan Malmborg på Living Labs, deltog i konferensen som hade sammanlagt 3 000 deltagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om