När flottan såg över sin organisation för några år sedan bestämde man sig för att bygga om och modernisera fem av sina sju minsvepare. Kvar blev MS Arholma och MS Landsort som numera ligger utrangerade i Karlskrona.
Nu kan ett av fartygen få ett nytt användningsområde och en ny hemmahamn i Västervik.
Det är kommuneldningen i Västervik som skrivit till försvaret och bett om att få ett av fartygen som gåva. Fartyget skulle byggas om för att passa för forskningsändamål i Östersjön.
Nu är det inte Västerviks kommun som ska bedriva forskningen. Tanken är att båten ska ägas av en stiftelse med kommunen och Sjöfartsverket som stiftare. Båten ska hyras ut till myndigheter och forskningsinstitutioner som arbetar med forskning.
Hur har ni kommit på den här idén?
- Det finns personer i Västervik med kunskaper och engagemang i de här frågorna, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).
Han preciserar inte närmare vilka. En ledtråd kan ges i att kommunen själv inte vill ansvara för driften av forskningsfartyget. Det tänker man lägga ut på entreprenad, via en offentlig upphandling. Hjalmarsson tror att det finns lokala företag som kommer att lägga anbud i en sådan upphandling.
Försvaret har inte tagit något beslut i frågan än. Harald Hjalmarsson är hoppfull. De två fartygen är från 80-talet och i skick för ytterligare år av aktiv tjänst. Han tror att försvaret ska föredra att en av minsveparna får en ny civil karriär, framför att det blir ett museifartyg.
- Fartyget skulle användas av universitet i forskningssyfte, eller vid undersökningar för att lokalisera sjunkna skepp som läcker olja, säger han.
Kommundirektören Carl-Magnus Mårheden som skött myndighetskontakterna, bland annat med försvaret och miljödepartementet tycker att det vore en fjäder i hatten för Västervik om fartyget fick sin hemmahamn här.
Förhoppningen är att om arbetet löper på snabbt så skulle fartyget kunna vara i tjänst redan i slutet av året.