Västervik vinnare och förlorare i ny budget

Regeringens vårbudget innehåller satsningar för fler jobb för unga och långtidsarbetslösa. Förslagen välkomnas av Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson. Men på minussidan finns förändringar av det kommunala utjämningssystemet som riskerar försämra kommunens ekonomi redan nästa år.

Plus och minus. Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson ser positivt på den nya budgetpropositionen, men orosmoln finns i form av ett nytt skatteutjämningssystem. Här riskerar Väservik att bli en bidragsgivare i stället för bidragstagare.                         Foto: ANDERS STEINER

Plus och minus. Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson ser positivt på den nya budgetpropositionen, men orosmoln finns i form av ett nytt skatteutjämningssystem. Här riskerar Väservik att bli en bidragsgivare i stället för bidragstagare. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2007-04-17 00:25
Höstens budget, som tillkom hastigt, såg ut att innebära ökade kostnader för Västerviks kommun i form av borttagna plusjobb, förändrade merkostnadstillägg och försämrad a-kassa. Vårbudgeten ser ljusare ut, menar Harald Hjalmarsson(m).
- Nu väljer man att satsa mer pengar för att skapa nya jobb. Det är positivt.

Det största glädjeämnet är satsningen för att minska ungdomsarbetslösheten. Bland annat föreslås fler lärlingsplatser inom gymnasieskolan och en jobbgaranti för ungdomar mellan 16 och 24 år. Detta är frågor som Västerviks kommunstyrelse föreslog såväl nuvarande som förra regeringen redan för ett år sedan.
- Nu har vi fått gehör för dessa frågor nästa ordagrant. Att vi får ökat ekonomiskt stöd är välkommet eftersom vi fortfarande har hög arbetslöshet i Västervik, fortsätter Harald Hjalmarsson.
Han välkomnar även det företagspaket där regeringen bland annat föreslår att antalet regler minskas med en fjärdedel. Man vill också införa så kallade instegsjobb för nyanlända svenskar. Det innebär öronmärkta statliga pengar till subventionerade anställningar.
- Det ska kopplas till undervisning i svenska och kommunerna får ersättning för det.
Regeringen föreslår även en jobb- och utvecklingsgaranti för långtidsarbetslösa och socialbidragsberoende.
- Vi har haft hög arbetslöshet och det har varit svårt att skapa sysselsättning för den här gruppen. Nu ser jag en ny chans med en riktad satsning för anpassade jobb även inom den privata sektorn.

På minussidan finns att skatteutjämningssystemet görs om. Västervik, som i dag får pengar via utjämningssystemet, riskerar redan nästa år att i stället tvingas betala. Harald Hjalmarsson bedömer att kostnaden kan bli 2,5 miljoner kronor nästa år.
- Går vi på plus befolkningsmässigt, vilket prognoser visar, blir vi tvungna att bidra. Jag tycker det är fel eftersom den mesta tillväxten fortfarande sker i storstäderna.
I budgetpropositionen föreslås också att den statliga fastighetsskatten slopas år 2008 och övergår till en kommunal avgift. Västerviks kommun - med ett stort antal fritidshus - skulle kunna bli en vinnare eftersom samtliga fastighetsägare nu måste betala den årliga kommunala avgiften på 4 500 kronor. Men så enkelt är det inte. Kommunen kommer inte att administrera avgifterna, och det är i nuläget oklart hur mycket Västervik tjänar på förslaget.
- Pengar kommer att delas ut som schablonersättningar, och utbetalningen kan slå snett på grund av de taxeringsvärden vi har här. Vi kommer därför inte att räkna in de kommunala fastighetsavgifterna i budgeten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om