Tatueringar stoppar inte Västervikarna från jobb

Tatueringar i förhållande till jobb kan vara en het potatis. Därför vände vi oss till lokala arbetsplatser i Västervik för att höra om deras åsikter kring gaddade medarbetare.

Acceptansen för tatueringar var stor på samtliga arbetsplatser som vi pratat med.

Acceptansen för tatueringar var stor på samtliga arbetsplatser som vi pratat med.

Foto: Kollage

Västervik2022-07-07 21:00

De yrken som berördes var polis, förskola, bank och kyrkans olika roller. Trots att samtliga som vi har pratat med är relativt formella arbetsplatser så verkar acceptansen för tatueringar vara stor.

– Tatueringar har aldrig diskuterats i de forum där jag deltagit. Det skulle aldrig påverka en anställd så länge motivet inte är stötande som typ högerextrema symboler, säger Klas Werme, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

– Annars finns det inte några riktlinjer att det ska granskats på något sätt, det är ingen parameter för att säga ja eller nej vid en nyanställning.

Inte heller inom förskolan är tatueringar en "dealbreaker".

– Helt ärligt så är det en ickefråga. Utgångspunkten är att förskolan är en del av samhället och det är något som personalen ska representera. Olikheter välkomnas, och så även tatueringar, säger Christine Andersson, kommunens verksamhetschef för förskola.

Banken verkar också vara överseende.

– Man får vara tatuerad, och vi har flera här på plats som är det. Det finns ingen policy kring mängden tatueringar och det har inte hänt att vi behövt ta ställning till det på sättet, säger Laila Werme, personalchef på Tjustbygdens sparbank.

Skulle tatueringar kunna påverka en medarbetares förtroende i något jobbsammanhang?

– Generellt sett skulle det inte påverka. Även om det finns olika nivåer av tatuerad, beroende på mängd och placering, så har toleransen ändå ökat. Det är inte samma som för tio år sedan, säger Laila.

Vi kan inte beröra det här ämnet utan att beröra prästyrket. I samtal kyrkoherden Hans Wennström i Norra Tjust pastorat berättar han mer om kristendomens syn på tatueringar, och om det är tillåtet att vara gaddad som präst.

– Du kan tatuera dig som kristen, men gärna inget som är avgudadyrkan eller förknippat med ondska. Vad det innebär är å andra sidan en tolkningsfråga, säger han.

– Präster får också vara tatuerade, men det beror ännu en gång på vad det är för motiv. Det får inte vara stötande mot tron. En motorcykel, svala eller duva skulle säkert fungera bra.

I dagsläget finns det ingen präst inom Norra Tjust pastorat som är tatuerad, enligt Hans vetskap. Tidigare jobbade det dock en kvinnlig tatuerad präst där.

Får du vara präst med ansiktstatueringar?

– Jo, men det beror återigen på hur människor kan tänkas uppfatta tatueringarna, säger Hans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!