Västerviks butiker slänger mat för miljoner

Skrynkliga paprikor, nötta äpplen eller kött som närmar sig bäst-före-datumet är omöjliga att sälja och slängs i mängder. Att anpassa inköpen till konsumtionen är en svår gissningslek, menar matvarubutikerna i Västervik.

Frukt och grönsaker är bland de råvaror som det slängs mest av i matvarubutikerna. Konsumenterna köper hellre mat från välfyllda hyllor, vilket leder till att varor beställs i överskott.

Frukt och grönsaker är bland de råvaror som det slängs mest av i matvarubutikerna. Konsumenterna köper hellre mat från välfyllda hyllor, vilket leder till att varor beställs i överskott.

Foto: Staffan Eliasson

Västervik2010-07-29 08:26
Vad skulle du helst köpa: en mjölk vars bäst-före-datum går ut om fem dagar eller om två? En skrynklig paprika eller en skinande och slät? Svaren är givna och konsekvenserna likaså: tonvis med fullt ätbara livsmedel går till spillo och med det stora summor pengar. På ICA Kvantum i Västervik ligger prislappen för matsvinnet på en miljon kronor per år. En av orsakerna är konsumenternas krav på välfyllda hyllor och dagsfärska produkter. - Kunderna räknar med att allt ska finnas och tycker att det är mer frestande att handla från välfyllda hyllor, säger Katarina Arvidsson, som driver ICA Kvantum i Västervik.- Vi gör vårt bästa för att anpassa inköpen efter konsumtion men vi är ju inte tankeläsare, säger hon.Det är främst färskvaror såsom mjölk, kött, bröd, frukt och grönsaker som hamnar i sopsäckarna. På Högöhallen i Västervik har de infört ett nytt system för att lättare avläsa hur mycket som går åt av varje produkt och på så vis undvika att beställa för mycket. - Det senaste året har vi arbetat aktivt för att förbättra inköpsrutinerna, men eftersom det inte finns några exakta mått blir det ofta en gissningslek, säger butikschefen Niclas Ådemark. - Regnar det så ställs grillningen in och vi får ett överskott på korv och fläskkotletter. Och ingen tar sista kakan, så vi måste se till att ha en välfylld butik, tillägger han.Problemet med matsvinnet är inte begränsat till livsmedelsbutikerna. En undersökning som gjordes av av konsumtionsföreningen i Stockholm 2008 visar att varje svensk slänger 100 kilo fullt ätlig mat varje år. Detta beror främst på att vi lagar för mycket mat och slänger resterna, samt att vi är rädda för att konsumera mat med ett näraliggande utgångsdatum. Restauratör Ingalill Yxnäs Uhrefalk menar att maten ofta är användbar trots att utgångsdatumet har passerat. Speciellt när det gäller mejeriprodukter. -  Man kan exempelvis göra världens godaste raggmunkar på sur grädde och mjuknande grönsaker passar minst lika bra i gratänger som färska, berättar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om